Matematik

Mangler radius i cirklen, ud fra 3 punkter!

24. januar 2005 af LA PLAYA (Slettet)
Hejsa....

Jeg har 3 punkter i et kordinatsystem som alle sammen skærer den samme cirkel. Jeg er meget interesseret i at finde formlen for at finde radius.

Punkterne er:
A = (-10;3)
B = (0;5)
C = (10;3)

Jeg ved godt at radius ca. giver 26,xxx men har mere brug for formlen end for resultatet.

På forhånd tak....

LA PLAYA

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2005 af Lurch (Slettet)

cirklens ligning er,
(x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2

indsæt dine x og y værdier, og du ahr 3 ligninger med 3 ubekendte

Svar #2
24. januar 2005 af LA PLAYA (Slettet)

hmm...
Så har jeg følgende:

(x+10)^2 + (y-3)^2 = r^2
(x-0)^2 + (y-5)^2 = r^2
(x-10)^2 + (y-3)^2 = r^2

men hvad så ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Nej, du tager fejl!

(a,b) er koordinatsættet til cirklens CENTRUM, og det punkt ligger IKKE på cirklen.

I stedet ved du, at

(-10-a)^2 + (3-b)^2 = r^2
(0-a)^2 + (5-b)^2 = r^2
(10-a)^2 + (3-b)^2 = r^2

Det er ciklens centrum og radius, r, som er de ubekendte.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2005 af 404error (Slettet)

Her er en anden måde, som nok er lettere, derved at du slipper for andengradsligninger. Den er i hvert fald mere instruktiv.

Kald de tre punkter

P_i=(x_i,y_i), i=1,2,3.

idet P_2 er punktet "mellem" P_1 og P_3. Betragt liniestykket l gn. P_1 og P_2 og m gn. P_2 og P_3. Hver især har de forskrift på formen

l: y = a_l * (x - x_1) + y_1,

m: y = a_m * (x - x_2) + y_2.

hvor a_l og a_m udregnes ved en velkendt formel. Overbevis dig nu om, at linierne l* og m* vinkelret på l og m og med skæring i disses respektive midtpunkter skærer hinanden i centrum for den cirkel, der fastlægges af de tre punkter (det følger af en velkendt egenskab ved cirkler). Hældningskoefficienten for l* og m* finder du ved at benytte det velkendte resultat, at produktet af hældningskoefficienterne for to linjer, som står vinkelret på hinanden, er -1. Det er nu simpelt at opskrive ligninger for l* og m*. Centrum for cirklen findes som skæringen mellem disse to linier, og radius som afstanden herfra til et vilkårligt af de tre punkter P_1,P_2,P_3.

Som en bonus er det faktisk slet ikke nødvendigt at blande cirkler ind i ovenstående. At de tre punkter faktisk ligger på cirklen med det ovenfor beskrevne centrum og radius er ligetil at indse (tjek afstanden fra hvert punkt til centrum).

Skriv et svar til: Mangler radius i cirklen, ud fra 3 punkter!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.