Matematik

hjælp til aflæsning af erlangs logaritme tabeller

08. december 2009 af synkendeskude (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal udregne en trekantsopgave på den gammeldagsfacon, altså ved hjælp af Erlang C's logaritme tabeller.

Jeg skal have siden a beregner og med sinus hedder det jo a=b/sinB*sinA.

Det har jeg så omskrevet med logaritmereglerne, så der ikke længere er gange og division, så det ser sådan ud:

a=log(b)-log(sinB)+log(sinA). Jeg prøvede at regne dette ud med min lommeregner og tallene sat ind, og jeg fik det samme, som hvis jeg regnede det ud kun med sinusrelationen.

Men nu til mit egentlig problem.

Jeg ved ikke hvordan jeg finder log(sinB) eller log(sinA) for den sags skyld! (jeg har forstået hvordan man finder logaritmen til et tal)

Er der nogen der ved noget om aflæsning af Erlangs tabeller? Der er et kapitel i bogen, der hedder log sin, men jeg kan ikke få det til at passe.

Jeg skal finde først og fremmest log(sin(86)) og ifølge lommeregneren giver dette et negativt tal.

Jeg håber nogen kan hjælpe mig, på forhånd mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. december 2009 af peter lind

Nu er det mange år siden jeg har set Erlangs tabeller; men her er et forslag. Du skal simpelthen trække 1 fra det der står i tabellen eller der er underforstået et minus tegn. Sin(86) < 1 så det er korrekt at Log(sin(86)) < 0


Svar #2
09. december 2009 af synkendeskude (Slettet)

Jeg kan stadig ikke få det til at passe.. Lommeregnerne siger at log(sin(86))=-0.00105921... og i tabellen står der - hvis jeg aflæser den korrekt- at log(sin86)= 0.9976 (punktummet sidder oppe i toppen, hvis betyder det noget?). Ved du hvad det er jeg misforstår?


Skriv et svar til: hjælp til aflæsning af erlangs logaritme tabeller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.