Matematik

Vektorer i rummet (parallelitet og paramterfremstilling)

10. december 2009 af bZeiler (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens!

Jeg sidder og bikser med noget matematik og det går egentlig meget godt med at finde eksempler i bogen og tænkte "NÅRH JA SELVFØLGELIG" (ligesom det er meningen). Jeg er dog løbet ind i et problem i opgave 3. Her er den:

"For hvilken værdi af a er linjen na parallel med α2"

Jeg har tidligere i opgaven bestemt ligningen for planet α2 til at være lig: x+2y+z-7 = 0

Derudover ser parameterfremstillingen for na ud på følgende måde:

na = (x,y,z) (3+2as,4-2s,4)

Desuden nævner de i opgaven at a tilhører R (alle reelle tal).

Nogen der har en idé om en fremgangsmåde eller noget? Går ud fra jeg skal finde ud af noget med a når vinklen imellem na og α2 er lig 0. Men ved ikke hvad det dér a betyder og hvad det er?

Mvh.
Bjørn Zeiler


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. december 2009 af peter lind

Hvis na skal være parallel med planen skal dens retningsvektor være ortogonal på planens normalvektor.


Svar #2
10. december 2009 af bZeiler (Slettet)

Det vil sige at jeg behøver ikke bekymre mig om a?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. december 2009 af mathon

na = (x,y,z) = (3,4,4) + s(2a,-2,0)

retningsvektor r = (2a,-2,0) er parallel med en vektor i planen.

α2's normalvektor n = (1,2,1) er vinkelret på α2

skalarproduktet

                      n·r = r·n = 0


Svar #4
10. december 2009 af bZeiler (Slettet)

#3

Aha! Og så isolere jeg bare a midt i hele det dér hurlumhej.. Tusinde tak!


Skriv et svar til: Vektorer i rummet (parallelitet og paramterfremstilling)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.