Matematik

Gange med store tal - hvordan?

10. december 2009 af Parejo (Slettet)

Alle har svagheder, som skal renses væk og læres. Jeg er ikke den stærkeste kniv, hvad angår at gange med store tal, såsom med tocifret*tocifret, trecifret*femcifret o.s.v. Nu har jeg muligheden for at lære det, og håber I kan hjælpe. Under alle omstændigheder vil jeg være taknemmelig.

Fremgangsmåde af fx. disse tal:

24*47 = ?

58*89 = ?

361* 257 = ?

5285* 6353 = ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2009 af emilieface (Slettet)

f.eks. den første opgave. der siger du først 4*7=28, så skriver du 8 tallet bagerst og putter 2 tallet i mente. så siger du 4*4=16, så tager du og siger 16+ de to i mente, så giver det øverste 18. så tegner du et kryds under otte tallet og siger, 2*7=14, du sætter 4 taller efter krydset og 1 i mente. siger 2*4=8, siger 8+1=9 og skriver det efter 4 tallet. så pluser du det til sidst og skulle gerne få  1128.

det ser sådan ud: 24*47=188

                                               94x

også pluser du de to tal sammen (:


Svar #2
10. december 2009 af Parejo (Slettet)

Det er lidt svært at forstå det med tekst, men meget lettere med grafisk gjort.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2009 af emilieface (Slettet)

Kan jeg godt se, forstår du det?(:


Svar #4
10. december 2009 af Parejo (Slettet)

 Det er sådan svingende. Hvad så, hvis det er med femcifret*femcifret? Og hvis det er forskelligt, fx. femcifret*trecifret?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. december 2009 af emilieface (Slettet)

det første tal der står, tager du det sidste tal af og ganger med det bagerste tal i det næste tal.

altså hvis der står 236*2964, gange du 6*4 først.


Svar #6
10. december 2009 af Parejo (Slettet)

Okay. Ved ikke helt, om jeg fatter det helt specifikt. Men tak for hjælpen, dog håber jeg også på, der er én anden, som vil hjælpe grafisk eller andet.


Svar #7
10. december 2009 af Parejo (Slettet)

 Andre?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Måske er det her mere forståeligt

24*47 = ?

Prøv på den her måde

24 * 40 = 24 * 10 + 24*10 + 24 * 10 + 24 * 10 = 240 + 240 + 240 + 240 = 960

24 * 7  -- -- > 7* 4 =28 og --->  7*20 = 140

så er det bare at lægges det sammen 960 + 28 + 140 =


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

58*89 = ?

50 * 90 -->> for at gøre det nemmere fjerne vi nullerne og sætter dem på bagefter

5* 9 = 4500 altså husker vi nullerne -->

nu husker vi at der står 89 så vi trækker 50 fra --> 4500 - 50  = 4450

Så tager vi del 2

89 * 8  ---> afrunder til 90 tager 0 fra --> 9 * 8 = 72

Vi husker at der skal et nul på og at der står 89 --> 720 - 8 = 712

4450 + 712 = 5162


Svar #10
10. december 2009 af Parejo (Slettet)

 Tak for hjælpen, men jeg forholder mig til emiliefaces metode. Hvis bare der kunne én mere grafisk/forståelse-metode, vil det være super.


Skriv et svar til: Gange med store tal - hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.