Fysik

Hjælp til behandling af skråt kast med luftmodstand

15. december 2009 af borner (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. :)

I min SRP skal jeg skrive om skråt kast først uden luftmodstand, og det har ikke været noget problem, men så står der i min problemformulering at jeg skal udvide den teoretiske behandling til situationen med luftmodstand. Og senere i min opgaveformulering står at jeg skal behandle det skrå kast med luftmodstand teoretisk ved dels at afsøge analytiske løsninger.
Mit første problem er at jeg synes dette lyder ret meget som det samme. Er der nogen som kan hjælpe mg med hvad forskellen i disse to spørgsmål er?

Jeg ved at der ikke findes nogle fuldstændige løsninger som der gør til f.eks. det skrå kast uden luftmodstand og jeg er da også kommet frem til at man kan opstille følgende differentialligning som burde kunne løse problemet med det skrå kast med luftmodstand: m*vvektor_differentieret= m*gvektor-D*|vvektor|*vvektor og ved også hvordan man skriver dette ud i koordinater. Men så er det jeg går lidt i stå, kan ikke se hvad jeg nu skal gøre.

Men meningen med dette er at man skal benytte sig af en nummerisk metode og så gå ind og se for et punkt af gangen, og ud fra det sidste punkt komme videre til det næste punkt ud fra hældningen? Har jeg forstået dette helt forkert?

Jeg håber at der er nogle som kan hjælpe mig videre.

Hilsen Karina.  


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2009 af Lurch (Slettet)

Den numeriske tilgang opnår du nemmest sådan som du selv siger det; du starter fra sidste punkt og finder det næste fra "hældningen". Den metode kaldes Eulers metode. Din hældning her er accelerationen, som siger hvor hurtigt hastigheden ændrer sig. skrevet på en anden måde

m*dv/dt = m*g - D*v

(alt er stadig vektoereR).

Omskrevet betyder det at på et tidsinterval dt ændres hastigheden med dv

dv = g*dt - D/m*v*dt

eller omskrevet igen

v(t+dt) = v(t) + g*dt - D/m*v(t)*dt

Så du kan regne hastigheden ud efter et tidsskridt dt. Du skal nok bruge et ret lille tidsskridt før at det bliver rigtig godt. Prøv dig frem :)


Skriv et svar til: Hjælp til behandling af skråt kast med luftmodstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.