Kemi

gennemsnit

21. december 2009 af msn88 (Slettet)

hej

en HCL opløsning indstilles ved 3 dobbeltbestemmelse på tris

1. 0,2463  g tris titreres med 20,03 mL HCL

2. 0,2552 g tris titres med 20,34 mL HCL

3. 0,2607 g tris titres  med 20,48 mL HCL

a. hvor mange betydenende cifre skal der være i resultatet (gennemsnitet) set ud fra antal betydende cifre i enkelmålingerne?

har prøvet finde gemmensnit men, fik 0,254 g , men som facitliste skal jeg for 4. men hvordan  kommer jeg til 4 i mellemregning.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. december 2009 af Gate2 (Slettet)

Du skal have 4 betydende cifre i resultatet..

Du må ikke beregne gennemsnittet på TRIS, du skal først beregne koncentationen i hver enkelt titrering og derefter beregne den gennemsnitlige koncentration.


Svar #2
22. december 2009 af msn88 (Slettet)

er det denne formel jeg skal bruge så

m = c  * v  -->  c = V/m   el  c = m / V

jeg fik prøvet begge beregninger men fik ik 4 som, min facitliste . fik isted 12,52 og 0,0798 de er ik rigtig resultat vel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. december 2009 af Gate2 (Slettet)

Ved ikke lige hvad du mener med 4. Men beregning af koncentrationen af det indstillede HCl gøres ved at beregne hver titrering og derefter gennemsnittet.

Når du har en opgave af denne type skal du prøve at skabe dig et overblik over, hvad skal jeg finde frem til og hvilke oplysninger har jeg. I dette tilfælde ved du at:

TRIS = 121,14 g/mol, tabelopslag, Du kender massen af TRIS og du ved hvor mange mL HCl der er forbrugt.

molforholdet er 1:1, så det driller ikke i denne opgave

Du kan uden videre beregne hvor mange mol TRIS der medgår i titreringerne , n = m/M og du har volumen af HCl, så skal du bare vælge de rigtige formler og sætte dem op mod hinanden og isolere den ubekendte.

Beregningen af C gøres således: m/M = c * V / 1000 mL/L <=> c = m/M * 1000/V

1. 0,2463 g tris titreres med 20,03 mL HCL

0,2463g / 121,14g/mol = c * 20,03mL / 1000mL/L <=>

c = 0,2463g / 121,14g/mol * 1000mL/L / 20,03 mL/L = 0,10151 mol/L

2. 0,2552 g tris titres med 20,34 mL HCL

0,2552g / 121,14g/mol = c * 20,34mL / 1000mL/L <=>

c = 0,2552g / 121,14g/mol * 1000mL/L / 20,34 mL/L = 0,10357 mol/L

3. 0,2607 g tris titres med 20,48 mL HCL
 

0,2607g / 121,14g/mol = c * 20,48mL / 1000mL/L <=>

c = 0,2607g / 121,14g/mol * 1000mL/L / 20,48 mL/L = 0,10508 mol/L

gennemsnit = 0,10338,  med 4 betydende cifre = 0,1034 mol/L


Svar #4
24. december 2009 af msn88 (Slettet)

ok jeg forstår godt hvordan man gør, men formlen c=m/M * 1000 / V har jeg aldrig set på den måde. jeg synes jeg  ser mange nye forkeliige formler, som jeg ikke har set før. Er det noget med, du selv ændre formlerne?  Da det er måske derfor jeg tit, laver fejl pga kender kun nogen få formler se nedenunder. Kan du giv mig måske en hjemmeside eller skrive til mig, hvad for nogen formler der, findes som man bruger tit i opgaver.?  

dem som jeg kender typisk er:  

n=m/M

m=n*M

n= c *  V

n = c * V * g / M

m = c * V * M

m = c * V

2 * nb = ns

2 *Vb * Cs = Vs * Cs


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. december 2009 af Gate2 (Slettet)

Det er bare en omskrivning af

n= c * V, hvor V her er i liter - L til

n = c * V / 1000mL/L, hvor V er i milliliter, mL

c = m/M * 1000 / V, er en helt almidelig ligning, ud fra ; m/M = c * V / 1000mL/L, som kan omskrives til;

m/M = c * V hvis du vil regne med liter i stedet for milliliter

Du behøver kun 3 formler til den type beregninger;

n = m/M

n = c * V, eller n = c * V / 1000mL/L

n = c * V * d / M,

hvor d er densiteten i g/mL, V er i mL, og c er dimensionsløs og kan være opgive i eksempelvis %, ppm, ppb skrevet som decimalbrøk, eksempelvis 36 % = 0,36; 425 ppm = 0,000425


Svar #6
25. december 2009 af msn88 (Slettet)

aha ok har forstået den

i samme opgave i nr d står der :

beregn CV % på bestemmelsen, hvor den rigtig resultat skal give 1,7 %, men jeg får den ikke den resultat . isted for jeg 0,1 %.

er det ik sådan her

CV % = s / X * 100 =

0,0001034 /0,1034 * 100 = 0,1 % og det er ik rigtig hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. december 2009 af Gate2 (Slettet)

det er den rigtige formel du bruger til beregningen, men din spredning er forkert.

Variansen = s2 = ((0,10151 - 0,1034)2 + (0,10357 - 0,1034)+ (0,10508-0,1034)2 ) / 2 = 0,000003212 <=>

s = kvadratroden af (s2) = 0,001792

det er normalt en funktion, som findes i lommeregnerens statistikfunktion.


Svar #8
27. december 2009 af msn88 (Slettet)

ok har forstået den og så gange med 1000 1, 7 %

men hvad med du siger dvider med 2 hvorfor 2 ?

er det altid  sådan i denne formel


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. december 2009 af Gate2 (Slettet)

man dividerer med  n - 1 , n er antal observationer/målinger ; 3-1 = 2

http://bookboon.com/dk/studie/statistik , her kan du gratis hente lærebøger om bla. statistik

CV % = 0,001792 / 0 ,1034 * 100 % = 1,7 %


Svar #10
27. december 2009 af msn88 (Slettet)

ok mange talk for din hjælp har forstået den


Skriv et svar til: gennemsnit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.