Fysik

Hjælp til opgave med lynnedslag

31. december 2009 af jakob465 (Slettet)

Opgaven lyder sådan:

I et lyn måles strømstyrken til 25 kA, og lynnedslaget varer 15 ms. Hvor mange elektroner passerer et tværsnit af resistoren under lynnedslaget?

Er der ved hvordan det skal regnes ud? :)


Svar #1
31. december 2009 af jakob465 (Slettet)

jeg skal vel bruge at  q = I · Δt  , men jeg kan ikke lige finde ud af hvordan jeg skal regne  q  om til antal elektroner. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. december 2009 af mathon

         q = I · Δt
og
        elektronladningen e = 1,60218·10-19 As


Svar #3
31. december 2009 af jakob465 (Slettet)

q = I · Δt = 25000 A · 0,015 s = 375 C
 

n = 375 C / 1,60218 · 10-19 = 2,34 · 1021

Er det rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. december 2009 af mathon

N = (375 C)/(1,60218·10-19 C/elektron) ≈ 2,34·1021 elektroner

gennem et resistortværsnit på 15 ms

..............

     GODT NYTÅR!!!


Svar #5
31. december 2009 af jakob465 (Slettet)

tak!


Svar #6
31. december 2009 af jakob465 (Slettet)

Jeg er også gået i stå i den næste del af opgaven...

Resistoren har massen 0,72 kg og består af et metal med den specifikke varmekapitacitet 415 J/(kg·K).

Hvordan beregner jeg temperaturstigningen i resistoren, når der løber en strøm på 25 kA gennem den i 15 ms? Jeg skal desuden gøre rede for de relevante antagelser.


Brugbart svar (1)

Svar #7
31. december 2009 af mathon

             m·c·ΔT = R·I2·t

             ΔT = (R·I2·t)/(m·c)


Svar #8
31. december 2009 af jakob465 (Slettet)

tak skal du ha'. Glemte at sige at resistansen også var oplyst. Godt nytår!


Skriv et svar til: Hjælp til opgave med lynnedslag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.