Matematik

Ang. Matematik

30. januar 2005 af Christina2004 (Slettet)
hej vil lige spørger om der er nogen som vil tjekke de tre opgaver.
Opgave 1.

Bestem længden og retningsvinklen for hver af vektorerne ( -5 , 12 ) og ( 5 , 8 )

Vektoren a = ( - 5 , 12 )

Længden af vektor a = kvadratrod af ( a1^2 + a2^2 )
Længden af vektor a = kvadratrod af ( -5^2 + 12^2)
Længden af vektor a = 13


Vektoren b = ( 5 , 8 )

Længden af vektor a = kvadratrod af ( b1^2 + b2^2 )
Længden af vektor a = kvadratrod af ( 5^2 + 8^2)
Længden af vektor a = 9,434


Retningsvinklen for vektor a = ( -12 , 5 )

Retningsvinklen for vektor b = ( - 8 , 5 )

Opgave 2.
Bestem tværvektoren til hver af følgende vektorer.
( 5 , 2) , ( 7 , -8) , (-3 , 2 ) og ( 15 , 8 )

a`s tværvektor er ( -2 , 5 )
b`s tværvektor er ( 8 , 7 )
c`s tværvektor er ( -2 , -3)
d`s tværvektor er ( -8 , 15)

opgave 3.
Bestem tallet t så vektorerne
Vektor a = ( t+1 , 5 ) og vektor b = ( t^2 – 2t , -t)
Er ortogonale vektorer. Tegn vektorerne for hver løsning til problemet.

Vektor a * vektor b = a1*b1+a2*b2
= (t+1)*(t^2-2t)+5*-t
= t^3-2t^2+t^2-2t-5t
= t^3 – t^2 -7t
= t*(t^2-t-7)

t * (t^2-t-7)=0

t=0 eller t^2-t-7=0
d= b^2 -4ac
d=1^2-4*1*-7
=29

t= (-t+-kvadratrod af (d))/ (2a)

og hvis man så indsætter tallene ind i formlen for jeg følgende.

t=3,1926 og t= -2,1926

dvs. at t skal være 0 eller 3,1926 eller -2,1926

hvis t=0
Vektor a = ( t+1 , 5 ) og vektor b = ( t^2 – 2t , -t)
For t=0 er vektor b = nul vektor så løsningen t=0 duer ikke

Hvis t=3,1926
Vektor a = (4,1926 , 5) og vektor b=( 3,8075 , -3,1926 )

Hvis t=-2,1926
Vektor a = ( -1,1926 , 5) og vektor b = ( 9,1927 , 2,1926)


Tegning:

Hvis t=3,1926
A = 4,1926 hen af x-aksen og 5 op ad y-aksen
B = 3,8075 hen af x-aksen og -3,1926 op ad y-aksen

Hvor begge pile starter ud fra 0,0


Hvis t=-2,1926
A=-1,1926 hen af x-aksen og 5 op ad y-aksen
B= 9,1927 hen af x-aksen og 2,1926 op ad y-aksen.

Hvor begge pile starter ud fra 0,0

Svar #1
31. januar 2005 af Christina2004 (Slettet)

er der ikke nogen som kan tage et hurtigt kig på disse opgaver? :-)

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. januar 2005 af allan_sim

Bortset fra dine retningsvinkler for vektorerne a og b i opgave 1 ser det fornuftigt ud.

Her kan du eksempelvis udnytte, at

a=(|a|*cos(v),|a|*sin(v))

idet du kender koordinaterne for a og længden af a.

Svar #3
31. januar 2005 af Christina2004 (Slettet)

Opgave 1.

Bestem længden og retningsvinklen for hver af vektorerne ( -5 , 12 ) og ( 5 , 8 )

Vektoren a = ( - 5 , 12 )

Længden af vektor a = kvadratrod af ( a1^2 + a2^2 )
Længden af vektor a = kvadratrod af ( -5^2 + 12^2)
Længden af vektor a = 13


Vektoren b = ( 5 , 8 )

Længden af vektor a = kvadratrod af ( b1^2 + b2^2 )
Længden af vektor a = kvadratrod af ( 5^2 + 8^2)
Længden af vektor a = 9,434


a=(|a|*cos(v),|a|*sin(v))


( - 5 , 12 ) = ( l13l * cos(v), l13l*sin(v))

men kan du ikke hjælpe mig fordi jeg ved ikke helt hvordan jeg kan finde vinkel v

Brugbart svar (0)

Svar #4
31. januar 2005 af allan_sim

Af det sidste udtryk får du to ligninger:

(1) -5 = 13*cos(v)

(2) 12 = 13*sin(v)

Du kan så løse (1) ved

-5 = 13*cos(v)
-5/13 = cos(v)
v = cos^(-1)(-5/13)

Hvis du gør det samme med (2), får du ikke umiddelbart samme vinkel. Men det skyldes, at sin(v)=sin(180-v).

Svar #5
31. januar 2005 af Christina2004 (Slettet)

ok tak for hjælpen!
jeg fik Vektoren a har retningsvinklen 112,62 og at Vektoren b har retningsvinklen 57,99

Svar #6
31. januar 2005 af Christina2004 (Slettet)

ok tak for hjælpen!
jeg fik Vektoren a har retningsvinklen 112,62 og at Vektoren b har retningsvinklen 57,99

Skriv et svar til: Ang. Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.