Fysik

Spektralanalyse: graf sammenlignes med gitterformelen

11. januar 2010 af Bentekurt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har med et goniometer målt/aflæst natriums ordeners afbøjningsvinkel. Jeg afbilledet dette i et koordinatsystem med n (ordenens nummer) på 1.-aksen og sinus til afbøjningsvinkelen på 2.-aksen, hvilket danner en fin ret linje med ligningen y = 0,0582x + 0,0097.
Herefter er jeg blevet bedt om at sammenligne grafen med gitterformelen og beregne d, gitterkonstanten, ud fra grafen. Nogen, der kan/vil hjælpe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2010 af Emilie, (Slettet)

hvis du kalder vinklen θ, gælder gitterformlen:

sin(θn)=n·λ/d

Da du har afbiledet sin(θn) som funktion af n, er hældningen λ/d.

Altså 0,0582=λ/d

Så skal du bare isolere d.
 


Svar #2
12. januar 2010 af Bentekurt (Slettet)

Mange tak skal du have :)

Jeg er stadig lidt i tvivl om hvilke tal, jeg skal sammenligne...

Konstanten jeg får i ligningen, 0,0097 er det så bølgelængden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2010 af mathon

              sin(θn) = (λ/d)·n

              λ/d = 0,0582

              d/λ = 1/0,0582

              d = (1/0,0582)·λ                               hvor du skal kende bølgelængden λ


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2010 af Emilie, (Slettet)

Jeg kender ikke goniometermetoden, men vil tro, at konstanten skyldes en fejlkilde i forsøget - den er ≈0. :)


Skriv et svar til: Spektralanalyse: graf sammenlignes med gitterformelen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.