Matematik

2 brøkligninger

12. januar 2010 af frodomug (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heey!

Jeg har lidt svært ved 2 brøkligninger!

den første ser således ud:

_1_= _4_
x-3     x+5

er ikk sikker på metoden der ska bruges da de har forskellig nævner:S jeg prøvede at gi dem en fælles nævner og derefter få opløst nævnerne men så har jeg ingen x'er tilbage?

Den anden ligning:

2x_ = x+4 + 1
x-2     2x-4   2

Her er jeg pænt blank.. Men det jeg har prøvet at gøre er at gange hvert led med 2x-4 men ved ikk om resultatet ska være x= 4?

På forhånd tak:-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2010 af MN-P (Slettet)

1/(x-3) =  4/(x+5)                    forbehold x-3≠0 og x+5≠0

for at fjerne nævnerne ganges med (x-3)(x+5) på begge sider
 

1(x-3)(x+5)/(x-3) = 4(x-3)(x+5)/(x+5) der forkortes

1*(x+5)=4*(x-3)

Så kan du vist godt selv

I den anden ligning

Lav prøve ved at indsætte 4 i stedet for x og se om du får samme resultat på begge sider  af lighedstegnet.

2x/(x-2) =( x+4)/(2x-4) + 1/2

venstre side: 2*4/(4-2)=8/2=4
højre side:(4+4)/(2*4-4)+1/2=8/4+1/2=2 1/2 prøven stemmer ikke

start med at gange alle led med (x-2)*2=2x-4 og derefter forkorte, så forsvinder nævnerne (husk forbeholdene)


Skriv et svar til: 2 brøkligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.