Matematik

Hjælp, matematik

12. januar 2010 af Esben112 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Jeg har følgende opgave:

En funktion f er løsningen til differentialligningen y' = 2x + 5 - y, og linjen med ligningen y = 1 er tangent til grafen for f.

a)

Bestem en forskrift for f.

Jeg har tænkt mig til, at når der er tale om en tangent, må det være en linær funktion, altså ax+b. Er det helt forkert?

Skal man finde stamfunktionen, og så indsætte y værdien?

Mvh Esben


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. januar 2010 af peter lind

Det er korrekt at en lineær funktion er en løsning til differentialligningen. Du kan sætte det lineære udtryk ind i differentialligningen og dermed finde a og b. Dette er bare ikke den eneste løsning. Jeg vil gætte på at der forventes at du bruger et CAS værktøj til at finde løsningen.


Svar #2
12. januar 2010 af Esben112 (Slettet)

Så jeg skal først finde stamfunktionen til ligningen, derefter indsætte y = 1, og hvad så? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. januar 2010 af goathunter (Slettet)

at linjen med ligningen y=1 er tangent til grafen på betyde at der findes et punkt a så f(a)=1 og f'(a)=0

Jeg vil nu bruge at differentialligninger som f'(x) + g(x)*f(x)=h(x) har løsningen f(x)=e-G(x)*∫eG(x)*h(x)dx

i vores tilfælde er g(x)=1 og h(x)=2x+5 så løsningen er f(x)=e-x∫ex(2x+5)dx

man vil så nå frem til at f(x)=3+2x +c*e-x hvor c er en arbitrær konstant. Så er f'(x)=2-c*e-x

Nu skal vi løse 3+2a+c*e-a=1 og 0=2-c*e-a for a og c. Lægges de to ligninger sammen, højre med venstre side fås

3+2a+2=1 så a=-2 og vha. 0=2-c*e-a får man c=2/e-a = 2/e2

Så f(x)=3+2x+2e-(x+2) er løsningen der opfylder et du beskrev


Skriv et svar til: Hjælp, matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.