Matematik

Ligning for tangent

18. januar 2010 af miemelody (Slettet) - Niveau: B-niveau

"En cirkel har centrum i punktet C(3,-2) og går gennem punktet P(0,2).

Bestem en ligning for tangenten til cirklen i punktet P."

Hvordan skal jeg løse denne opgave uden hjælpemidler?

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. januar 2010 af Duffy

Brug at tangenten altid står vinkelret på radius.


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. januar 2010 af Knotz (Slettet)

Du skal tænke på at tagenten er normalvektor til radius (i og med den står vinkelret på) og så opskrive vektor CP (radius)
Nu har du både normalvektoren og et punkt og så burde det være nogenlunde lige til at opskrive en ligning :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. januar 2010 af KimT.T. (Slettet)

Du starter med at finde den hældningen til den radius som er ortogonal til tangenten ved at bruge ligningen:

Acp = delta y / delta x

Acp = -4/3

Derefter kan du finde tangentens hældning:

At * Acp = -1

At = -1 / -4/3  

At = -3/-4

Du bruger til sidst ligningen: y-y0 = a(x-x0) hvor du indsætter punkt P's koordinater i x0 og y0

y - 2 = -3/-4(x-0)

y=-3/-4x +2


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. januar 2010 af mathon

cirkelligning:
                     (x-3)2 + (y+2)2 = 52

cirkeltangent i P(0,2):

                     (0-3)(x-3) + (2+2)(y+2) = 25

                     -3·(x-3) + 4·(y+2) = 25                           som reduceres til

                      y = (3/4)x + 2

...........................

anvendt er
cirkelligning:                                 (x-c1)2 + (y-c2)2 = r2

tangentligning i (xo,yo):                  (xo-c1)(x-c1) + (yo-c2)(y-c2) = r2      


Skriv et svar til: Ligning for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.