Matematik

Matematik

18. januar 2010 af jullebabz (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej :)

Jeg har lige lidt problemer med en opgave i matematik, så håber der er nogle der kan hjælpe :):)?

Antallet af landbrug i Danmark kan for perioden 1983-2000 med god tilnærmelse beskrives ved modellen.

y=-2600x+98680

Hvor y er antallet af landbrug og x er antal år efter 1983.

Spørgsmål a: hvad fortæller tallene -2600 og 98680 om antallet af landbrug i perioden 1983-2000?

spørgsmål b: hvor mange landbrug vil der være i 2010, hvis denne udvikling forsætter ?

Håber i kan hjælpe mig ;):).

knus,


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. januar 2010 af peter lind

a) find hvad antallet af landbrug er år 1983 og find hvor meget antallet af landbrug er efter 1 år.

b: sæt x = antal år der er gået mellem  1983 og 2010


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar 2010 af 28994 (Slettet)

Når du kigger på ovenstående skal du først konstatere at det er en lineær udvikling der er tale om.
 Den lineære udvikling bygger på formen y=ax+b

Derefter ser du på om der er tale om en funktion hvor værdien er aftagende eller voksende.
 I dette tilfælde er den aftagende da der står et - (minus foran konstanten a)

Så ser du på tallet for konstanterne a og b

a= .2600 og b=98680

Disse tal siger noget om udviklingen af det fænomen der beskrives i dette tilfælde antal landbrug i Danmark mellem 1983 og 2000.

Tallet a fortæller hvor meget der lægges til eller trækkes fra for hvert år; i dette tilfælde bliver der trukket 2600 fra om året.
Tallet b fortæller hvilket tal der fungerer som udgangspunkt for din beregning i dette tilfælde 98680 altså var der i 1983 98680 landbrug i Danmark. 

tallet b fortæller dig også hvor grafen skærer y-aksen da punktet for x0 er lig b.

Svaret til spørgsmål a må da være at tallet a fortæller at antallet af landbrug i Danmark for perioden 1983 - 2000 har været aftagende med 2900 landbrug om året. 

Tallet b fortæller at der i 1983 var 98680 landbrug i Danmark.


Spørgsmål b) er et beregningsspørgsmål og spørger dig i virkeligheden om hvor mange landbrug man kan forvente der vil være i Danmark i år 2010 såfremt udviklingen fortsætter.

Så du beregner først hvor mange år der er fra 1983 til 2010 (2010-1983 ) = 27

Derefer sætter du variablen x lig 27 og får da stykket y=-2600*10+98680= -26000+98680=72680

Altså vil der i år 2010 være 72680 landbrug i Danmark, såfremt udviklingen fortsætter.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2011 af Rikke1979 (Slettet)

Mener du ikke at Y= -2600*27+98680=28480? Altså at der i år 2010 vil være 28480 landbrug i Danmark såfremt vi antager at udviklingen aftager med 2600 om året fra 1983 til 2010?


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.