Matematik

Matematik

24. januar 2010 af sanoj122 (Slettet)

Hej jeg sidder med en opgave, jeg ikke rigtig forstår. Jeg synes også den er svær, at løse.

Opgaven lyder:

Trekant ABC er ligesidet med sidelængden 8.
 

Beregn radius i henholdsvis trekantens indskrevne
cirkel og trekantens omskrevne cirkel.

Jeg håber I kan hjælpe mig med opgaven.
På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2010 af mathon

r = (√(3)/6)·8

R = (√(3)/3)·8


Svar #2
24. januar 2010 af sanoj122 (Slettet)

#1
 

Okay hvad står lille r for og stor R for og hvordan kom du frem til dem og hvilken formel har du brugt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. januar 2010 af mathon

i en ligesidet trekant falder
vinkelhalveringslinje, median, højde og midtnormal - hver i sær lige lange - sammen i ét og samme linjestykke

hvoraf
          h = a·sin(60º) = a·√(3)/2                         a er siden i den ligesidede trekant

medianernes og midtnormalernes skæringspunkt, som er centrum for den omskrevne cirkel, er tillige vinkelhalveringslinjernes skæringspunkt, som er centrum for den indskrevne cirkel.
Medianerne - i en vilkårlig trekant - deler hinanden i forholdet 1:2 regnet fra medianernes fodpunkt
hvoraf
          det mindste stykke   r = (1/3)·(a·√(3)/2) = a·√(3)/6

          det største stykke R = (2/3)·(a·√(3)/2) = a·√(3)/3

................

gængs notation
er
         r = radius i trekantens indskrevne cirkel
         R = radius i trekantens omskrevne cirkel


 


 


Svar #4
24. januar 2010 af sanoj122 (Slettet)

Okay tak for hjælpen :D


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.