Fysik

godt og blandet fys opg

03. februar 2005 af kyllerylle (Slettet)
hej jeg ar lidt svært ved følg. opg.
4.c og 5.b
fra denne side:


http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2002/2002-7-2.pdf

jeg har også lavet de fleste andre spm men ved bare ikke om det er rigtigt så hvis I har en lille halv time til overs ville det være super hvis I gad at hjælpe mig...

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

Her er et par vink til 5b)

I første omgang: tegn kræfterne ind som vektorer. Det kan hjælpe på forståelsen.

1) Du kender mågens masse. Bemærk, at den lodrette komposant af kraften F, skal have præcis samme størrelse og modsat retning af tyngdekraften (hvorfor?)

2) Størrelsen af centripetalkraften i den jævne cirkelbevægelse kan du også beregne.

Hvordan kan størrelsen af kraften F nu beregnes?

Opgave 4c) må du selv kæmpe lidt videre med.

//Singularity

Svar #2
03. februar 2005 af kyllerylle (Slettet)

ok
for at finde F har jeg bare sagt m*g men har på fornemmelsen at det er forkert...hvis det er så ved jeg ikke hvad jeg så skal gøre...jeg har også prøvet at tegne kræfterne (minder lidt om det skrå plan) og jeg har nogle formler men der skal man bruge en vinkel som jeg ikke har

Svar #3
03. februar 2005 af kyllerylle (Slettet)

hvad er der galt men 4c?

jeg forstår ikke spm i 6b

håber du har tid:)

Svar #4
03. februar 2005 af kyllerylle (Slettet)

glem#2
har fundet ud af hvad man skal men der er stadig bøvl med 4c og 6b

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Glem alt om formlerne for et øjeblik og prøv at tænke fysik i stedet for.

Hvis mågen skal holde sig svævende i en vandret cirkelbevægelse, må den resulterende kraft i lodret retning være 0. Det kræver, at

Fy = Ft = m*g

hvor Ft er tyngdekraftens størrelse, og Fy er den lodrette komposant af F.

Hvad er så den vandrette komposant Fx af F?

//Singularity

Svar #6
03. februar 2005 af kyllerylle (Slettet)

den er 0

Brugbart svar (0)

Svar #7
03. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#4:

6b)
Svingingstiden er let beregnet, thi du får at vide, at ét skridt svarer til én lodret svingning. Tiden for ét skridt kan du beregne, idet du kender mandens fart fra a).

Der er tale om en lodret harmonisk svingning. Der kender du forhåbentlig et udtryk for accelerationen.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#6: Niks, den vandrette komposant Fx er størrelsen af centripetalkraften, som fastholder mågen i den jævne cirkelbevægelse. Hvis Fx var 0, ville mågen slet ikke bevæge sig i en cirkelbane, men derimod langs en ret linie i vandret plan.

//Singularity

Svar #9
03. februar 2005 af kyllerylle (Slettet)

jeg har fået T (opgaven med kufferten) til 0,7177 (enheden er jeg ikke sikker på) men jeg aner ikke om det er rigtigt:/

dernæst beregner jeg vinkelhastigheden til 8,7546

men for at beregne a kan jeg ikke finde nogen formel

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#9: Du er ellers på det rette spor. Regn som hovedregel altid i SI-enheder.

Farten i a) må være

v = (0.76m/skridt)*(110skridt/min)/(60s/min) = 1.3933...m/s

Varigheden af ét skridt (0.76m) er svingningstiden T, så prøv lige at regne T og vinkelhastigheden efter igen.

Accelerationen i en harmonisk bevægelse (lodret eller vandret) er altid rettet mod ligevægtsstillingen og har størrelsen

a = -(w^2)*y

hvor y er afstanden fra ligevægtspositionen.

//Singularity

Svar #11
03. februar 2005 af kyllerylle (Slettet)

Jeg kan virkelig ikke slå hul på 4c og 6b+c

er der nogen der har et øjeblik

jeg ville være super glad

desuden, tak for hjælpen singularity!

Svar #12
03. februar 2005 af kyllerylle (Slettet)

#10 jep den hastighed har jeg også fået men har problemer med frekvensen...hvordan var det nu man beregnede den...

Brugbart svar (0)

Svar #13
03. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#12: Perioden (svingningstiden) T må være

T = (0.76m)/v = 0.545....s

og vinkelfrekvensen w (omega) er dermed

w = 2pi/T = 11.519...s^(-1)

Den formel kan jeg se, at du også brugte i #9, men du havde angivet en forkert svingningstid.

//Singularity

Svar #14
03. februar 2005 af kyllerylle (Slettet)

altså er y lig med amplituden?

Svar #15
03. februar 2005 af kyllerylle (Slettet)

øhh hvad er det for nogle krafter der beskrives i sidste opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #16
03. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#14: Nej, y er afstanden til ligevægtspositionen, som kufferten svinger op og ned omkring. Men i opgaven spørges der til den maksimale acceleration, og denne antages netop når y = -A, hvor A = 1.5cm er amplituden. Altså

a_max = -(w^2)*(-A) = (w^2)*A

#15: Husk, at tyngdekraften også er involveret. Det er forskellen mellem tyngdekraften og den kraft, som kuffertbæreren påvirker kufferten med, der giver anledning til den harmoniske bevægelse. Der spørges til den største og mindste værdi af kraften, som kuffertbæreren påvirker kufferten med.

//Singularity

Svar #17
03. februar 2005 af kyllerylle (Slettet)

tak for hjælpen:)

dvs den mindste kraft er tyngdekraften og den største kraft er den kraft hvor den maksimale acc. er involveret.

altså

mindste kraft:
Ft=m*g=15kg*9,82m/s^2=147,3N (lyder lidt voldsomt)

største kraft:
Fs=m*a=15kg*1,99m/s^2=29,85N

Svar #18
03. februar 2005 af kyllerylle (Slettet)

hvis ikke det er for meget forlangt så ville du redde min dag hvis du ville skære opg 4c ud i pap, jeg fatter virkelig ikke hvad der står?

men det er helt i orden hvis du ikke gider

Svar #19
03. februar 2005 af kyllerylle (Slettet)

håber ikke du er gået i seng:S
hvis bare du bekræfter #17 så er jeg glad:D

Brugbart svar (0)

Svar #20
03. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#17: Nej, så let er det ikke. Den resulterende kraft er vektorsummen af tyngdekraften Ft og kraften Fk, som kuffertbæreren påvirker kufferten med.

Regner vi positivt opad, så er størrelsen F af den resulterende kraft i den harmoniske bevægelse

F = Fk - Ft = Fk - m*g = m*a

idet Fk og Ft er modsat rettede. Dermed er

Fk = m*(g + a) = m*(g + (w^2)*y)

Denne må være maksimal, når y er maksimal, dvs. når kufferten er i y = A og minimal, når y = -A. Det giver

Fk_max = 177.2N
Fk_min = 117.4N

hvilket svarer til et træk på omtrent 18kg hhv. 12kg. Det virker rimeligt, når kuffertens masse er 15kg.

//Singularity

Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.