Matematik

to blondiner har brug for hjælp :)

28. januar 2010 af darliing (Slettet) - Niveau: B-niveau

Funktionen f er givet ved  f(x)=x^3+x*2+ax+b
Det oplyses, at og f'(-2)=7     og   f(-2)=-1

a) Bestem tallene a og b.
b) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (−2 ; f(−2))

vi er helt lost :/


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2010 af lkjhgf (Slettet)

Det er svært at stå for to blondiner i nød. I har brug for at lave to ligninger for at finde de to ubekendte a og b. Den første ligning får I ved at indsætte punktet f(-2)=-1 i f(x):

f(-2)=-1 <=> (-2)^3+(-2)^2+a(-2)+b=-1

Så skal I finde den anden ligning. Da det andet punkt der er givet i opgaven er for f'(x), skal I differentiere f'(x), og indsætte f'(-2)=-7 i forskriften for f'(x). I denne ligning vil der ikke være noget b, da konstanter forsvinder når man differentierer.

Isolér så a i den anden ligning. Det vil giver Jer et tal for a som I skal indsætte på a's plads i den første ligning og her isolere for b. Det var opgave 1.

For at løse opgave 2. Skal I finde tangentens hældning og skæring med y-aksen, dvs. c og d i tangentens ligning y=cx+d. c har I fået givet i opgaven, da tangenten har samme hældning som den funktion den tangererer i skæringspunktet. Indsæt nu punktet (-2,f(-2)) i tangentens ligning og isolér for d. God fornøjelse!


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. januar 2010 af p_fogh (Slettet)

a)

I får bl.a oplyst at den afledte funktion (f') giver værdien 7 for x = -2.

Differentier derfor f(x) og indsæt igen -2 på X's plads

Nu har i en ligning der hedder a=etellerandettal
 

Brug derefter den oprindelige oplysning om f(-2)=-1

Indsæt -2 på X's plads

Herved fås noget som giver en ligning der kun indeholder ax+b=etellerandet tal. A kender i fra første del. Det var a)!

b)

Differentier igen, idet A er kendt

Indsæt værdien -2 og i får etellerandet tal. BLABLABLA det tal er syv, er oplyst

Dette tal er hældningen (a) for tangenten, der skrives f(x) = ax+b

Bestem b ved at huske at værdien for X= -2 er - 1. Dvs at b er -1+2*a hvis man tæller på fingrene :-)


Svar #3
28. januar 2010 af darliing (Slettet)

tusind tak for hjælpen :D


Skriv et svar til: to blondiner har brug for hjælp :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.