Matematik

Matematik, 5-takkede stjerne

29. januar 2010 af JonasTroelsen (Slettet)

Hej nogle der kan hjælpe med denne opgave, jeg er lidt ude af den.

En 5-takket stjerne indeholder 5 spidse vinkler. Hvor stor er vinkelsummen af disse 5 spidse vinkler?

Er det sådan her det gøres:

180*5? Er det så enkelt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2010 af Arentved (Slettet)

Prøv at google vinkelsum.

fx http://da.wikipedia.org/wiki/Vinkelsum


Svar #2
29. januar 2010 af JonasTroelsen (Slettet)

Ja men det hjælper ikke på mit spørgsmål?


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. januar 2010 af Megara (Slettet)

Jo, det hjælper dig i høj grad! Læs lige hvad #1 sender dig. Du får det hele serveret på et sølvfad.

180deg(n-2)

Ved indsættelse fås:
180deg(5-2) = 540deg.


Svar #4
30. januar 2010 af JonasTroelsen (Slettet)

Mange tak, fik fat i det nu


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. januar 2010 af Lukka (Slettet)

Summen af 5 spidse vinkler( en spids vinkel er mindre end 90 grader) er da mindre end 5*90=450 Grader. Er et pentagram, en 5 takket stjerne konveks? Hvis ikke, kan man ikke bruge sætningen!


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. januar 2010 af Lukka (Slettet)

I en 5 takket stjerne er centervinklen 360o/5 = 72o. Periferivinklen (en spids) er det halve af centervinklen. Altså 36o. Vinkelsummen er 5*36o = 1800.


Svar #7
31. januar 2010 af JonasTroelsen (Slettet)

Det forstår jeg ikke :(

Altså det de to første sagde er forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. januar 2010 af Lukka (Slettet)

Ja - Havde det været en pentagon havde svaret været korrekt. En pentagon er konveks:

http://da.wikipedia.org/wiki/Femkant

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=300651


Svar #9
31. januar 2010 af JonasTroelsen (Slettet)

Det er svært at forstå, kan du forklare det for mig?


Svar #10
31. januar 2010 af JonasTroelsen (Slettet)

Det er svært at forstå, kan du forklare det for mig?


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. januar 2010 af Lukka (Slettet)

Til at løse dit problem!


Svar #12
31. januar 2010 af JonasTroelsen (Slettet)

Summen af 5 spidse vinkler( en spids vinkel er mindre end 90 grader) er da mindre end 5*90=450 Grader. Er et pentagram, en 5 takket stjerne konveks? Hvis ikke, kan man ikke bruge sætningen!

Er det så svaret? Fordi stjernen er en pentagram?


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. januar 2010 af Lukka (Slettet)

I linket http://da.wikipedia.org/wiki/Vinkelsum siges det udtrykkeligt at : For en konveks polygon med n sider er vinkelsummen bestemt ved formlen

V=180°(n-2)

Hvis du trykker på ordet konveks i artiklen får du en forklaring på "konveks". Stjernen er ikke konveks for hvis du vælger2 punkter i hver sin stjernespids og forbinder dem med en ret linie, så vil en del af liniens punkter ligge udenfor stjernen. Så formlen gælder ikke.

Tegn stjernens omskrevne cirkel. Hvis du forlænger linierne fra en stjernespids  danner disse en vinkel der spænder over en bue på periferien modsat stjernespidsen. En vinkel i cirklens centrum over den samme bue er en 5tedel af cirklen dvs. 72o.  En periferivinkel(stjernespids) er det havle af den centervinkel der spænder over den samme bue. Så en stjernespids er 36o. Så 5*36 = 180.

Der skulle nok tegnes, men jeg har lidt travlt, så det må vente. Du kan selv søge på emnerne som jeg har fremhævet :-)


Svar #14
31. januar 2010 af JonasTroelsen (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Håber virkelig, at dette er det rigtige svar. Går kun i 9. klasse, så har ikke en stor forståelse for det.


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. februar 2010 af Lukka (Slettet)

Ok-så skyder noget af det rent over. Du klarer det sikkert fint :-)

Det  med konveks er bare for at vise, at den formel fra wikipedia ikke gælder i dit tilfælde. Glem det! Ved ikke hvad din lærer har sagt, men det kan jo være at du bare skal bruge en vinkelmåler. Hvad ved jeg


Svar #16
01. februar 2010 af JonasTroelsen (Slettet)

Jo, mange tak :-)

Jeg holder mig, til det du sagde, og håber at læreren forstår det.


Skriv et svar til: Matematik, 5-takkede stjerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.