Matematik

Optimering opgave - hjælp

03. februar 2010 af lkjhg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har læst nogen af de andre indlæg herinde om optimering, men synes ikke rigtig jeg kan få det til at give mening så jeg kan lave min opgave.

opgaven er:

En åben kasse skal have rumfanget 144 liter = 144 000 cm^3. Kassen skal være dobbelt så lang, som den er bred. Bestem kassens dimensioner, så overfladen bliver mindst mulig.

nogle der kan hjælpe ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2010 af Fl3a (Slettet)

lad kassen have længden l, højden h og bredden d. Da den skal være dobbelt så lang som den er bred, kan længden skrives: l=2*d. Du skal finde kassens overfladeareal som funktion af længden, d. Dette kan gøres ved at opskrive ligningen for kassens rumfang og overfladeareal og substituere så du slipper af med h. Når dette er gjort skulle du ende med en funktion A(d) som kun afhænger af d. Herefter findes A's minimum, ved differentiation. Find så til sidst længden l=2*d og højden udfra din volumenformel.


Svar #2
03. februar 2010 af lkjhg (Slettet)

kan du uddybe lidt mere ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2010 af Fl3a (Slettet)

hvis kassen har bredden d, længden l=2*d og højden h, kan overfladearealet og voluminet findes:

A=2*h*d+2*2d*h+2*d*2d=2d*(3*h+2*d)          (1)

V=2*d^2*h                                                              (2)

h isoleres i (2):

h=V/(2*d^2)

og indsættes i (1):

A(d)=2d*(3*V/(2*d^2)+2*d)=(3*V)/d+4*d^2

Da du kender kassens volumen V fra opgaven, kendes overfladearealet nu som funktion af bredden d. Du skal nu finde A's minimum, dette gøres ved at differentiere A(d) og sætte den lig nul: A'(d)=0. Løs ligningen for d, og find ud af hvilket d der giver det mindste overfladeareal, undersøg også yderpunkterne, dvs d->0 og d->uendelig.

når du har fundet dig optmale d, finder du h fra (2) og l=2*d


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. juli 2015 af 123434 (Slettet)

Åben kasse, dvs. en kasse uden låg

Bredde=x

Længde=2x

Højde=h

R=h*2x*x

R=h*2x3

144000=h*2x3

Udtryk h ved hjælp af x

144000=h*2x3

h=144000/2x3

h=72000/x2

Overfladearealet af kassen

O=2*(2x*h)+2*(h*x)+(2x*x)

O=2hx+2hx+2hx+2x3

O=6hx+2x3

Vi har to ubekendte h og x og det kan vi ikke lide. Vi udtryk h udtrykt ved x i udtrykket

O=6*72000/x2*x+2x3

O=432000/x+2x3

For at finde minimum, altså hvor x er mindst, skal vi differentiere overfladearealet og sætte det lig med 0

Først omskrives O

O=432000/x-1+2x3

O'=-1*432000*x-1-1+3*2*x3-1

O'=-432000x-2+6x2=0

Omskrives til

O'=-432000/x2+6x2=0

O'=x2(-432000/x2+6x2)=0

O'=-432000+6x4=0

6x4=432000

x4=432000/6=72000

x=4√72000=16,3807

Ved at undersøge monotoniforholdene finder man ud af, at grafen falder og rammer et minimum i x=16,38 og derefter stiger

Når x=16,38 så er overfladearealet mindst mulig


Skriv et svar til: Optimering opgave - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.