Matematik

Summen af et tal og dets reciprokke værdi =>2

04. februar 2010 af KimPetersen91 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg har fået en opgaveformulering som jeg ikke helt forstår, opgaven lyder således:

Vis, at summen af et positivt tal og dets reciprokke værdi er større end eller lig med to.

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. februar 2010 af peter lind

Vis at x+1/x ≥ 2. Se på funktionen x+1/x , find ekstrema og monotoniforhold.


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. februar 2010 af MN-P (Slettet)

Kald tallet a

den resiprokke værdi er 1/a

summen er a+1/a =(a2+1)/a

Hvis a<1 sættes a=1/b  og 1/a=b   summen bliver da b+1/b vi behøver kun at betragte a =>1

hvis a=1 fås sum 1+1/1=2

f(x)=x+1/x

f'(x)=1-1/x2    for x>1 vil f'(x) være positiv, f(x) vil altså være stigende når x stiger

derfor erl f(x) => 2


Svar #3
04. februar 2010 af KimPetersen91 (Slettet)

 Er det sådan her det skal løses og forstås?

Hvis udsagnet skal være sandt må følgende gælde.

x+1/1>=2
?
x+1/x kaldes f(x). Minimum for denne funktion findes ved f’(x)=0
?
f'(x)=1-1/x^2

0=1-1/x^2<=>x=1
?
Den minimale x værdi for funktionen f(x)=1
1+1/1=2


Svar #4
04. februar 2010 af KimPetersen91 (Slettet)

 Hov giver mere mening nu jeg havde plottet (x+1)/x ind i et koordinatsystem i stedet for x+1/x


Skriv et svar til: Summen af et tal og dets reciprokke værdi =>2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.