Matematik

Matematik... integral-regning

05. februar 2005 af Maria17 (Slettet)
Hej

Er der nogen der kan hjælpe mig igang med denne opgave?

2e
int 1/(x*ln(x))
e

Jeg vil tro at jeg skal bruge substitution, men jeg kan ikke rigtig få noget til at gå ud af den grund.

Mvh. Maria

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2005 af Duffy

2e
int 1/(x*ln(x)) = 1,5
e


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2005 af Duffy

Brug substitutionen

y = lnx


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2005 af Duffy

Sorry

men resultatet 1,5 er forkert!


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2005 af Duffy

Her er det rigtige

ln(2)


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2005 af Duffy

Troede jeg

ln(ln(2)+2)

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. februar 2005 af Duffy

Det er vist ikke lige min aften i aften...

Nu skylder jeg vist at komme med det hele, hvad?!

ln(ln(2)+1)



2e
int 1/(x*ln(x))
e


y=lnx

dy=1/xdx


ln(2)+1
int 1/ydy
1


ln(2)+1
[ln(y)] =
1


ln(ln(2)+1)


Duffy



Svar #7
05. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

ok.. smart.. tak..

Svar #8
05. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

En til... Skal jeg bruge substitution eller partiel på dette integral? Jeg har prøvet begge dele, men kan ikke rigtig få det til at passe, men tror det skal være partiel, er det korrekt??

2*e
int ln(x)/x^3 dx
e



Brugbart svar (0)

Svar #9
06. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#8: Ja, partiel integration virker oplagt her, eftersom substitution med ln(x) ikke umiddelbart fører nogen vegne: den afledede (1/x) indgår i tredie potens (1/x^3).

Sæt f(x) = 1/x^3, g(x) = ln(x). En stamfunktion til f er

F(x) = (-1/2)/x^2

og

g'(x) = 1/x



int(ln(x)/x^3)dx = ln(x)*(-1/2)/x^2 - int((-1/2)/x^3)dx = ln(x)*(-1/2)/x^2 + 1/2*(-1/2)/x^2 + k = (-1/(2x^2))*(1/2 + ln(x)) + k

hvor k E R er en integrationskonstant. Da vi skal udregne et bestemt integral, kan k blot ansættes til 0.

Den eksakte værdi af integralet

2e
int(ln(x)/x^3)dx
e

findes, efter lidt reduktion med logaritmeregneregler, at være

ln[e^(9/4)/sqrt(2)]/(4e^2)

eller omtrent 0.0644. Mon ikke du kan slippe af sted med at angive den afrundede værdi? :-)

//Singularity

Svar #10
06. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

okay.. mange tak...

kan man ikke også skrive facit som:
(-2*ln(2) + 9)/(16*e^2)


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. februar 2005 af Duffy

Man kan skrive facit som

(-2*ln(2) + 9)/(16*e^2) =

(-1/8*ln(2)-3/16)*e^(-2)+3/4*e^(-2) =

0,06440018805



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #12
06. februar 2005 af Duffy

Eller som

-1/8*exp(-2)*ln(2)+9/16*exp(-2)

...tjah , der er mange muligheder.


Duffy

Skriv et svar til: Matematik... integral-regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.