Matematik

hjælp til matematik

05. februar 2010 af quik (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej

1^2+2^2+.......n^2 = n*(n+1)*(2n+1)/6

jeg skal ikke lave en bevis for det  men jeg vil gerne vide om hvordan man kommer frem til (n*(n+1)*(2n+1))/6


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du kan, for eksempel, bevise den ved induktion. Vis først, at den gælder for n=1. Antag dernæst, at hvis den gælder for et n, da gælder den også for n+1:

12+22+....+n2+(n+1)2 = n(n+1)(2n+1)/6+(n+1)2 = (n+1)(2n2+n+6n+6)/6 = (n+1)(2n2+7n+6)/6 = (n+1)(n+2)(2n+3)/6 = (n+1)(n+2)(2(n+1)+1)/6

Heraf ses, at formlen gælder for (n+1), hvis den gælder for n.


Svar #2
05. februar 2010 af quik (Slettet)

men jeg har selv lavet det , som sagt er det ikke bevisen jeg gerne vil.

jeg vil vide  hvorfor 1^2+2^2+.......n^2  giver n*(n+1)*(2n+1)/6 altså en beregning på  det, ikke et bevis på om det passer


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Der findes en generel formel for ∑up (summeret fra u=1 til u=n), hvor p er et positivt helt tal, og som involverer Bernouilli tallene, og formlen her for p=2 er så bare et specialtilfælde af den generelle formel. Formlen skriver summen som en sum af led af formen ak nk, hvor k går fra 1 til p+1, og hvor koefficienterne ak afhænger af p. For eksempel er

ap+1 = 1/(p+1)

men det bliver for omfattende her at komme ind på at bevise denne formel. Ofte kan man komme langt ved at gætte på et udtryk og så bevise, at udtrykket er korrekt.


Svar #4
05. februar 2010 af quik (Slettet)

tak for hjælpen og jeg tror ikke at jeg kan gøre det da det er for omfattende. jeg nøjes med bevisen, der viser udtrykket er korrekt.


Skriv et svar til: hjælp til matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.