Kemi

Redoxreaktion - KEMI C

06. februar 2010 af lunsemus (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg sidder og er lidt i tvivl om hvordan jeg skal gribe disse opgaver an:

Afstem følgende:
Al + NO3- -> AlO2- + NH3 (basisk opløsning)

Hvordan løser jeg denne?

Desuden har jeg en lignende, men hvor den starter i neutral opløsning. Hvilken betydning har det? Jeg ved at sur/basisk opløsning har betydning for om jeg skal afstemme med H eller OH, men hvad med neutral?

En anden opgave gælder også om at afstemme, men her står der at de alle foregår i vandige opløsninger og igen er det defineret om der er en sur eller basisk eller neutral.  Har det derfor nogen betydning at det er en vandig opløsning?

Håber på svar :)

Mvh og på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. februar 2010 af Jmjohansen (Slettet)

 Du angiver først hvilket oxidationstrin alle dine atomer er i.

Så finder du ud af hvor mange trin hver enkelt atom ændrer sig fra venstresiden til højre siden. Fx. er Al på venstresiden i oxidationstrin 0 og i oxidationtrin +3 på højresiden. Dvs. den har ændret sig +3. omvendt er N i oxidationstrin +5 på venstresiden og -3 på højresiden, dvs. den har ændret sig -8.

For en afstemt redoxreaktion gælder at den positive og negative ændring i oxidationstrin skal afbalanceres. Det er det hvis

8Al + 3NO3- -> 8AlO2- + 3NH3 (basisk opløsning)

Nu skal du afstemme ladninger - lige mange på hver side. Da det er basisk opløsning afstemmer du med OH-

5OH- + 8Al + 3NO3- -> 8AlO2- + 3NH3 (basisk opløsning)

Nu afstemmer du oxygen og hydrogen ved at lægge vand til

2H2O + 5OH- + 8Al + 3NO3- -> 8AlO2- + 3NH3 (basisk opløsning)


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. februar 2010 af Jmjohansen (Slettet)

 Vand er iøvrigt en amfolyt dvs. det er både en syre og en base.


Svar #3
06. februar 2010 af lunsemus (Slettet)

Hej.

Mange tak for dit svar. Jeg er helt med på den generelle afstemning, men jeg er lidt i tvivl om hvordan du kan se den er 0 på venstresiden og +3 på højresiden. Jeg kan sagtens se den er 0 på venstresiden, men hvordan ser du det er +3? Ligeledes, hvordan ser du det ved H? (Er den +5 på venstresiden pga. 3 O'er som er = 6 minus den ene?)

Er det simpelthen fordi du tager hvert atom for sig ved at bruge dens ladning?

Desuden, hvad betyder neutral opløsning og har det nogen betydning af det er en vandig opløsning? Det er nemlig nogle af de ting der står ved mine næste opgaver.

På forhånd mange tak for dit svar :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. februar 2010 af mathon

frit grundstof
      har pr. definition OT = 0


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. februar 2010 af Jmjohansen (Slettet)

 Ja, du tager hver atom for sig. som tommelfingerregel er O altid i oxidationstrin -2 og H altid i oxidationstrin +1, når de indgår i en kemisk forbindelse. Rene grundstoffer er altid i oxidationtrin 0.

Dvs. Kigger du på venstresiden af din ligning

Al + NO3- -> AlO2- + NH3 (basisk opløsning)

Så har du. Aluminium står for sig selv = oxidationstrin 0.

Nitrat indeholder 3 oxygener der hver er i oxidationstrin -2. Dvs 3*(-2)=-6. Nitrat molekylet har en ladning på -1, dvs at nitrogenatomet må være i oxidationstrin +5, idet atomernes oxidationstrin tilsammen giver molekylets ladning.

ligeledes på højresiden. 2 oxygen og en overordnet alumiumoxidladning på -1 giver en alumium i oxidationstrin +3

ammoniak har 3*H der hver er i oxidationstrin +1 dvs. nitrogen må være i -3 idet ammoniak er neutralt ladet.

Neutral vandig opløsning betyder blot at du må afstemme med vand. Da vand står i konstant autoprotolyse med sig selv, kan du selv bestemme om du vil afstemme med H+ eller OH-. du tager bare det der er mest belejligt.


Svar #6
06. februar 2010 af lunsemus (Slettet)

Tusind tusind tak, så var jeg på rette vej. Dejligt med hurtige og brugbare svar herinde :)


Svar #7
07. februar 2010 af lunsemus (Slettet)

Hvordan afstemmes denne:

ClO- + S2O32- -> Cl- + SO42- (basisk opløsning)

For mig ser den ud til at være afstemt?!


Brugbart svar (3)

Svar #8
07. februar 2010 af mathon

         +1           +2                  -1        +6
        ClO-   +   S2O32-   →    Cl-   +   SO42-

oxidations-trinene er ikke afstemt


Svar #9
07. februar 2010 af lunsemus (Slettet)

TAK! Jeg havde lavet en fejl i udregningerne af oxidationstrinene :-)


Skriv et svar til: Redoxreaktion - KEMI C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.