Matematik

Retangel (ligninger)

09. februar 2010 af Jonas2840 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Et rektangel har omkredsen 64 cm og arealet 231 cm^2. Beregn rektanglets sidelængder.

Et andet rektangel har et areal på 325 cm^2 og det er 12 cm længere end det er bredt. Find dets længde or bredde.

Taak :D 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du skal finde længde x og bredde y i rektanglet. Opstil en formel for omkredsen og arealet:

omkr = 2(x+y)

areal = xy

og indsæt de kendte værdier, så har du to ligninger til løsning af x og y.

I den anden opgave får du i stedet for omkredsen at vide, at y = x+12. Sammen med ligningen for arealet har du igen to ligninger til bestemmelse af x og y.


Svar #2
09. februar 2010 af Jonas2840 (Slettet)

Hvordan det??

Vil gerne have det med tal :D
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Sæt tallene ind, og løs (sidelængder udtrykt i cm):

1)
2(x+y) = 64
xy = 231

2)
y = x+12
xy = 325


Svar #4
09. februar 2010 af Jonas2840 (Slettet)

Jaa, det ved jeg godt :D

men hva så der???

svaret er til den første: længde 21 og bredde 11

svaret til den anden er: længde 25 og bredde 13.

hvordan det..? Im lost, :S


Svar #5
09. februar 2010 af Jonas2840 (Slettet)

...???!
 


Svar #6
09. februar 2010 af Jonas2840 (Slettet)

Taak!


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

OK,

i 1) isolerer du x og indsætter i lign 2:
x = 32 - y
32y - y2 = 231, eller y2 - 32y + 231 = 0, hvor du finder rødderne i 2.-gradsligningen, y = (32±√(322-4*231))/2, dvs. y = 21, eller y = 11. Til disse svarer værdierne x = 11, hhv. x = 21, altså (x,y) = (11,21), eller (x,y) = (21,11). Det er pænt symmetrisk i x og y, vi kan frit ombytte x og y.

i 2) indsætter du y fra lign 1 i 2:

x(x+12) = 325, altså x2 + 12x -325 = 0, igen en 2.-gradsligning, hvor du finder rødderne

x = (-12±√(122+4*325))/2, dvs. x = 13, eller x = -25. Her må vi forkaste den negative løsning, da rektanglet skal være fysisk muligt. Vi får da x = 13, og y = x+12 = 13+12 = 25.


Skriv et svar til: Retangel (ligninger)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.