Matematik

jeg hader rumlige vektorer :(

07. februar 2005 af MaTay (Slettet)
endnu en svær opgave.. eller også har jeg bare ikke forstået det med vektorer....

opgaven lyder sådan:

Vi har punkterne:

A(0;0;0)
B(3;0;0)
C(5;5;2)
D(0;0;2)
E(4;4;1,6)

a) Bestem længden af liniestykket DE

b) Bestem en parameterfremstilling for den rette linie l der går gennem punkt A og punkt C

c) bestem vinklen mellem linie m og linie l, når linie m går gennem punkt D og punkt E.

jeg har løst opgave a og b - som jeg er lidt usikker over, men opgave c er en streng én... jeg håber jeg kan få endnu en gang hjælp fra de kloge hoveder herinde :)

mine løsninger
--------------

a) vektorDE = (4-0; 4-0; 1,6-2) = (4;4;-0,4)

|vektorDE| = kvadratrod((4^2) + (4^2) - (0,4^2)) = 5,67
-----
-----

b) (x,y,z) = (5,5,2) + t(5-0, 5-0, 2-0) <=>
= (5,5,2) + t(5,5,2)
--------------------
--------------------

Og som sagt kan jeg slet ikke finde ud af opgave c. Desuden hvis mine opg. a og b løsninger ikke stemmer, ka i godt være flinke ved at skrive forklaringer hva der er forkert, og evt. rette dem :)

på forhånd tak ;) endnu engang :D

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2005 af Duffy

Mht opg c)

find linien m's retnings-vektor.

brug dernæst fomlen for vinklen mellem vektorer...


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

MaTay:

a) Du laver en fortegnsfejl i opskrivningen af |DE|

|DE| = kvadratrod((4^2) + (4^2) - (0,4^2)) = 5,67

Resultatet er korrekt, men udregningen skal være;

|DE| = sqrt(4^2 + 4^2 + (-0.4)^2) = 2/5*sqrt(201) = 5.6709...

b) er korrekt.

c) Du har en retningsvektor for linien l; r1 = (5,5,2). Find en retningsvektor r2 for m, som Duffy påpeger. Dernæst er det blot at bruge relationen

cos(v) = r1*r2/(|r1|*|r2|)

til at bestemme vinklen v mellem disse vektorer, thi det er vinklen mellem linierne l og m.

//Singularity

Svar #3
08. februar 2005 af MaTay (Slettet)

mange tak til jer begge to. men jeg har et spørgsmål til det du har udregnet, singularity:

|DE| = sqrt(4^2 + 4^2 + (-0.4)^2) = 2/5*sqrt(201) = 5.6709...

det jeg ikke forstår er hvordan du får dette: sqrt(201)???

:/

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. februar 2005 af allan_sim

sqrt(4^2 + 4^2 + (-0,4)^2)
= sqrt(16 + 16 + 0,16)
= sqrt(32 + 0,16)
= sqrt(800/25 + 4/25)
= sqrt(4/25*(200+1))
= sqrt(4/25*201)
= sqrt(4/25)*sqrt(201)
= 2/5*sqrt(201)

Svar #5
08. februar 2005 af MaTay (Slettet)

ok :) takker :)

Svar #6
08. februar 2005 af MaTay (Slettet)

men en ting til allan...

jeg syntes at min metode at udregne opgave a er lettere og mere overskueligt:

altså

a) vektorDE = (4-0; 4-0; 1,6-2) = (4;4;-0,4)

|vektorDE| = sqrt((4^2) + (4^2) - (0,4^2)) = sqrt(16 + 16 + 0,16) = 5,6709...

Skriv et svar til: jeg hader rumlige vektorer :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.