Kemi

Til 100 mL rent vand tilsættes 30 mL 0.050 M HCl

21. februar 2010 af annarømer (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har problemer med denn opgave... Du må gerne skrive uddybende hvad du gør.

Til 100 mL rent vand tilsættes 30 mL 0.050 M HCl
a) Beregn pH for opløsningen
Den fremkomne opløsning blandes med 60 mL 0.040 M NaOH (temp. 25C)
b) Beregn pH for blandingen.
c) Beregn de aktuelle koncentrationer af Na+ og Cl- i blandingen
 

Tak for hjælpen...


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2010 af Jmjohansen (Slettet)

 pH er udtryk for hvor mange H+ ioner der befinder sig i en opløsning. 0.050 M svarer til 0.050 mol pr. liter. dvs. du finder ud af hvor mange mol H+ der findes i din 30 mL opløsning. Så lægger du dine 100 mL vand til og beregner så hvor mange mol H+ der findes pr. liter og smider det ind i pH formlen.

Så finder du ud af hvor mange mol NaOH der findes i din 0.040 M 60 mL opløsning. reagerer HCl og NaOH og beregner pH ud fra de overskydende H+ eller OH- ioner. Af denne beregning kommer også dine koncentrationer af Na+ og Cl- ioner


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. februar 2010 af signefv (Slettet)

svar også lige på vores!


Svar #3
21. februar 2010 af annarømer (Slettet)

Jeg har brug for at se selve udregningen


Brugbart svar (4)

Svar #4
22. februar 2010 af mathon

a)
     HCl:
     n = V·cs = (0,030 L)·(0,050 mol/L) = 0,0015 mol            

     cfortyndet = n/(100 mL + 30 mL) = (0,0015 mol)/(0,130 L) = 0,011538 M = [H3O+]
                                                                                                    da HCl er en stærk syre

     pH = -log([H3O+]) = -log(0,011538) = 1,94

b)
     NaOH:
     n = (0,060 L)·(0,040 mol/L) = 0,0024 mol

     n(OH-)overskud = (0,0024-0,0015) mol = 0,0009 mol

    c(OH-)blanding = (0,0009 mol)/((130+60) mL) = (0,0009 mol)/(0,190 L) = 0,004737 M = [OH-]
                                                                                                                     da NaOH er en stærk base

    pOHblanding = -log([OH-]) = -log(0,004737) = 2,32

    pHblanding = 14 - 2,32 = 11,68

c)
    Na+ og Cl-:
   
    [Na+] = n/V = (0,0024 mol)/(0,190 L) = 0,012632 M

    [Cl-] = n/V = (0,0015 mol)/(0,190 L)  = 0,007895 M
    

       


Svar #5
22. februar 2010 af annarømer (Slettet)

Tusind tak, det var lige hvad jeg skulle bruge...


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. maj 2024 af kemihjælppp

#4

a)
     HCl:
     n = V·cs = (0,030 L)·(0,050 mol/L) = 0,0015 mol            

     cfortyndet = n/(100 mL + 30 mL) = (0,0015 mol)/(0,130 L) = 0,011538 M = [H3O+]
                                                                                                    da HCl er en stærk syre

     pH = -log([H3O+]) = -log(0,011538) = 1,94

b)
     NaOH:
     n = (0,060 L)·(0,040 mol/L) = 0,0024 mol

     n(OH-)overskud = (0,0024-0,0015) mol = 0,0009 mol

    c(OH-)blanding = (0,0009 mol)/((130+60) mL) = (0,0009 mol)/(0,190 L) = 0,004737 M = [OH-]
                                                                                                                     da NaOH er en stærk base

    pOHblanding = -log([OH-]) = -log(0,004737) = 2,32

    pHblanding = 14 - 2,32 = 11,68

c)
    Na+ og Cl-:
   
    [Na+] = n/V = (0,0024 mol)/(0,190 L) = 0,012632 M

    [Cl-] = n/V = (0,0015 mol)/(0,190 L)  = 0,007895 M
    

       

Hej, forstår det meste men har svært ved disse steps: 

Kan du uddybe, tusind tak!

   n(OH-)overskud = (0,0024-0,0015) mol = 0,0009 mol

    c(OH-)blanding = (0,0009 mol)/((130+60) mL) = (0,0009 mol)/(0,190 L) = 0,004737 M = [OH-]
                                                                                                                     da NaOH er en stærk base

    pOHblanding = -log([OH-]) = -log(0,004737) = 2,32

    pHblanding = 14 - 2,32 = 11,68


Skriv et svar til: Til 100 mL rent vand tilsættes 30 mL 0.050 M HCl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.