Fysik

Beregn varmeenergien

21. februar 2010 af Rina68 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Man kan definere virkningsgraden for varmepumper således:
η= Qudnyttet/Etilført
Hvor:
η = virkningsgraden (også nogle gange kaldet effektfaktoren
Qudnyttet = den varmeenergi der tilføres det som opvarmes (f.eks. vand eller luft)
Etilført = den energi der tilføres varmepumpens motorer (f.eks. Elektrisk)

En varmepumpe kan typisk tilføre det som opvarmes mere varmeenergi end den mængde energi der tilføres varmepumpens motor. Dette skyldes at varmepumpen ”transporterer” varmeenergi fra en ting til en anden. F.eks. fra luft til vand.
Antag nu at varmepumpen til en swimmingpool har virkningsgraden 350 %, idet der strømmer vand fra poolen samtidigt med at der blæses luft gennem varmepumpen. Derved opvarmer varmepumpen vandet fra temperaturen 18 °C til 26 °C, mens luften, der blæses gennem varmepumpen, køles ned.

Beregn den mængde varmeenergi der tilføres hver liter vand som strømer gennem varmepumpen, idet vandets densitet kan antages at være 1000kg/m3.
Der strømmer 500 liter vand igennem varmepumpen hvert minut.
 

Jeg kan slet ikke komme igang med denne.

Nogen idder?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2010 af peter lind

E/l =m1l*c*ΔT, hvor E/l er den tilførte energi til 1 l m1l er massen af 1l vand, c er vands specifikke varmefyld og ΔT er temperaturstigningen.


Svar #2
21. februar 2010 af Rina68 (Slettet)

Takker. Ja nu kan jeg se det:)


Skriv et svar til: Beregn varmeenergien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.