Matematik

monotoni forhold - kun andengradspolynomium??

21. februar 2010 af Mamle (Slettet)

Hey jeg sidder med en funktion som der hedder: f(x) = -x* e2x + 2* e2x  jeg har så prøvet at undersøge den. og har fundet frem til at den har nulpunktet 2.. Men når jeg kommer til monotoniforhold, minimum- maksimums steder så giver det ingen mening. Kan man finde disse ting ved denne funktion?? og hvad kan jeg finde hvis dette ikke er muligt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, funktionen f(x) har nulpunktet 2. For at betragte monotoniforholdene, skal du finde funktionens differentialkvotient

f'(x) = 2(2-x)e2x - e2x = (3-2x)e2x ,

og så skal du løse ligningen f'(x) = 0. Det ses let, at den har et og kun eet nulpunkt ved x = 3/2 . Så skal du afgøre, om funktionen har minimum eller maksimum her, osv.


Svar #2
21. februar 2010 af Mamle (Slettet)

Ja det er præcis det samme som jeg har noget frem til 3/2 så den er voksende. men hvordan finder jeg ud af om det er minimum eller maksimum??


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2010 af mathon

for x< 3/2 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
for x>(3/2) er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
 


Svar #4
21. februar 2010 af Mamle (Slettet)

Okay tak. Er det muligt at finde værdimængde og defintionsmængde ved håndkraft?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, næsten alt er muligt ved håndkraft. Funktionen

f(x) = (2-x) e2x

er klart defineret for alle reelle x, så definitionsmængden er R  = ]-∝ , +∝[.

Vi fandt i #1, #2, og #3, at f(x) har maksimum for x = 3/2 med maksimumsværdi f(3/2) = 1/2 e3 . Spørgsmålet er, hvad der sker for x → -∝ , og for x → ∝ . Vi ved, at e2x → 0 for x → -∝ , og også xe2x → 0 for x → -∝ . Desuden ser vi, at (2-x) e2x → -∝ for x → ∝ , så værdimængden er ]-∝, 1/2 e3 ]


Svar #6
21. februar 2010 af Mamle (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: monotoni forhold - kun andengradspolynomium??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.