Matematik

3. gradspolynomier - Hvordan løses det?

21. februar 2010 af Trisse95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey drenge.

Jeg går i 1.G har matematik på B og har fået til opgave at løse ligningen:

x^2 - 20x + 51 = 0

Jeg ved, at resultatet er [3,17] da man kan se det i facitlisten, men ved ikke hvordan man regner det ud. Så hvordan skal man løse det? Hvilken/Hvilke formler skal jeg bruge?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2010 af fjonk (Slettet)

 du kan solve udtrykket solve(x^2-20x+51=0,x)
x= 3 eller x = 17


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2010 af fjonk (Slettet)

Eller du kan finde diskriminaten:

d = b^2-4*a*c

d < 0 så har ligningen ikke nogen løsninger

d > 0 så har ligningen to løsninger og de findes således: x = -b+kvadratrod(diskrimininanten)/2*a

og  x = -b-kvadratrod(diskrimininanten)/2*a

d = 0 er der en løsning, nemlig x = -b/2*a


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvorfor kalder du det 3. gradspolynomier i overskriften, når det nu er et 2. gradspolynomium?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar 2010 af mathon

    x2 - 20x + 51 = 0
 
    (x-10)2 - 102 + 51 = 0

    |x-10|2 = 100 - 51 = 49

    |x-10| = 7

    x-10 = ±7

    x = 10 ± 7
 

   

   
 


Svar #5
22. februar 2010 af Trisse95 (Slettet)

#3
 

Hvorfor kalder du det 3. gradspolynomier i overskriften, når det nu er et 2. gradspolynomium?

.... ved heller om det ér en 3. gradspolynomium. Der står kun i facitlisten at det er facit på 3. polynomier - det var ud fra det, at jeg vurderede at det var 3. gradspolynomium...


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. februar 2010 af mathon

eller måske

             x2 + 2px + q = 0   og p2 - q ≥ 0

har rødderne

             x = -p ± √(p2 - q)

.......................

gælder specifikt for en
                                    reduceret, ordnet og normet 2.gradsligning

 ................

hvoraf
          x2 + 2(-10)x + 51 = 0

          x = 10 ± √(102-51)

          x = 10 ± √(49)

          x = ± 7


Skriv et svar til: 3. gradspolynomier - Hvordan løses det?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.