Matematik

ligning

25. februar 2010 af kalle09 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej hej.. jeg har lige et spørgsmål som jeg håber der er en der kan hjælpe mig med.. sidder med en ligning der lyder sådan her -x2 - x + 0,25 = 0

men forstår ikke hvordan jeg skal sidde det ind i formlen når jeg ikke ved hvad x er ?

på forhånd tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2010 af hvadmeddet (Slettet)

Du skal bestemme de værdier af x så ligningen holder. Det vil altså sige at du skal bestemme de x'er så venstre side af udtrykket giver 0. Der er tale om en andengradsligning, som du nok har en løsningsformel for.


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. februar 2010 af p3ppit (Slettet)

 Hej Kasper.

Du kan anskue problemet således:

Du har en ganske generel andengradsligning. Den ser således ud: ax2 + bx +c = 0. 

En mulig "kogebog" kunne være:

1. Find a, b, c.

I dit tilfælde:   -x2 - x + 0,25 = 0

a = -1    ;     b = -1      ;      c = 0,25

da der (underforstået) står  -1*x2 - 1*x + 0,25 = 0

2. Brug diskriminantformlen til at komme videre:

d = b2 - 4*a*c

hvis d > 0 er der to løsninger:

x = (-b±√d)/2a

hvis d = 0 er der en løsning:

x = -b/2a

hvis d < 0 er der ingen løsning...


Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.