Matematik

Matematik HJÆLP!!

27. februar 2010 af krist29 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

 Hej...

Jeg skal finde funktionen for en ret linje...

Jeg laver lige et sildeben.

X  30  40  50   60    70    80   90     100  110  120

Y  34  57  81  104  127  151 174   197  221  244       

Jeg kan ikke komme længere en Y= X      + 34

På forhånd tak for hjælpen... 8D


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. februar 2010 af hell3417 (Slettet)

Du leder efter a og b i y=a·x+b.

Tegn først linjen i et koordinatsystem.

Aflæs så b på y-aksen (og sørg for y-aksen skærer x-aksen for x=0 ..b er nemlig ikke 34, som du skriver).

Konstanten a kan du enten finde ved at gå 1 ud af x-asken og så se, hvor meget y-værdien vokser, men det er nok lidt svært med denne linje. Istedet kan du bruge formlen a=(y2-y1)/(x2-x1), hvor x og y kommer fra to aflæste punkter.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen for en ret linie har forskriften Y = aX + b. Se på tilvæksterne i Y fra linie til linie i tabellen. De er henholdsvis 23, 24, 23, 23, 24, 23, 23, 24, 23, for hvert skridt på 10 i X. Det viser, at tilvæksten med god tilnærmelse er konstant i tabellen. Den samlede tilvækst i Y fra X=30 til X=120 er 244-34 = 210. Hældningskoefficienten er derfor a = 210/90 = 21/9 = 7/3 . Vi finder konstanten b ud fra det første punkt i tabellen: 34 = 7/3 • 30 + b eller b = 34 - 70 = -36. En god tilnærmelse for forskriften for tabelværdierne er da Y = 7/3 X -36


Svar #3
27. februar 2010 af krist29 (Slettet)

Tak...

Andersen11: hvor for du de 90 fra i 210/90 ?? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er forskellen i X, 120-30 .


Skriv et svar til: Matematik HJÆLP!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.