Matematik

Opgave 9.016 - HJÆLP

28. februar 2010 af EmilieBN (Slettet)

hey.

figuren viser gavlen af en parabelformet hal.

højden er 4,8 m, bredden er 5,0 m

a) indlæg på passende vis gavlen i et koordinatsystem, og angiv forskrift for parablen.

fandt frem til f(x)=-0,768x^2+3,48

b) bestem den højst mulige port der kan indsættes, når bredden af porten skal være 3 m, bestem bredden af den bedst mulige port, der kan indsættes i gavlen, når portens højde skal være 3,5 m

Har kigget på andre forums, men de bruger noget jeg ikke har lært endnu eller noget jeg ikke forstår :-) Så tænkte om en kunne hjælpe mig med at løse opgave b.
 

Mvh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2010 af peter lind

Du får den største højde, når porten er anbragt i centrum, så find hvor høj hallen er i afstanden 1,5 m fra centrum. Porten kan jo ikke blive højere en hallen. Den anden del af spørgsmålet løses tilsvarende. her er det blot højden af hallen, der kendes.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2010 af jnl123

Jeg er ikke sikker på at din forskrift passer.. men her er en fremgangsmåde

Buen er symetrisk omkring y-aksen, så der er lige lang afstand til venstre og til højre. Hvis porten er 3m bred, må der altså højst være 1,5 m til højre. Derfor kan højden y findes, hvor buen er 1,5 på x-aksen:

y = -0,768*1,5^2+3,48 = .... m

For at finde bredden hvis porten er 3,5:

3,5 = -0,768*x^2+3,48    =>     x= .... m


Svar #3
28. februar 2010 af EmilieBN (Slettet)

Nej hov. Skrev forkert ind.
Min forskrift er:
-0,768x^2 + 3,48x

y = -0,768 * 1,5^2 + 3,48*1,5 = 4,032

4,032 = -0,768x^2 + 3,48x     => x = 1,5 or x = 3,5 

Kan det passe? :-) 
hvorfor er det to resultater?
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. februar 2010 af jnl123

Sorry, men buen er ikke 5 bred med den forskrift :)

Der er 2 resultater fordi det er en andengradsligning. Men det er vigtigt at have den rigtige forskrift, ellers bliver resten forkert.


Svar #5
28. februar 2010 af EmilieBN (Slettet)

Hov nej!

-0,768x^2 + 4,8

-0,768 * 1,5^2 + 4,8 = 3,072 

-0,768x^2 + 4,8 =  3,072  =>  x = -1,5 or 1,5 :-)
men er det så bare resultatet?


 


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. februar 2010 af jnl123

De 3,072 er det ikke højden, når porten er 3m bred? (1,5 + 1,5)

Husk at sætte   -0,768x^2 + 4,8 = 3,5     =>   x=-1,3 eller x=1,3   (dvs. 2,6 bred)

:)


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. marts 2010 af Rosekide (Slettet)

Hvorfor siger i 4,8 og ikke 4,8x?? Når i beregner x og y?


Skriv et svar til: Opgave 9.016 - HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.