Fysik

Beregne strømme over modstande

01. marts 2010 af bummed (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude!

Har vedlagt et billede af kredsen.

Den består af 6 modstande, koblet som i kan se på billedet.

U=110v

R1 = 20ohm

R2=400ohm

R3=100ohm

R4=120ohm

R5=1ohm

R6=9ohm

Spørgsmålet er : Beregn strømmene i hver af modstandene

Beregn kredsens ækvivalentmodstand

Burde være ret lige til - er bare gået i sort med den. Håber i kan hjælpe! har facit på dem men hvordan løses de?

Tak folkens!

Vedhæftet fil: Billede0267.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2010 af jnl123

i = v/r

R1 er bare:  i = 110/20 = ...

Hvis der er +110v på øverste linje, så er der 0v på nederste linje. Hvis man definerer et knudepunkt mellem R2, R3 og R4:

(x-110)/120 + x/100 + x/400 = 0    =>  x = 44 v

Der er altså 44v i det knudepunkt. Så er:

R2: i = 44/400 = ... A
R3: i = 44/100 = ... A
R4: i = (44-110)/120 = ... A

Og et nyt knudepunkt ml. R5 og R6:

(x-110)/1 + x/9 = 0    =>   x = 99 v

Og:

R5: i = (99-110)/1 = ... A
R6: i = 99/9 = ... A


Svar #2
01. marts 2010 af bummed (Slettet)

mange tak for svaret!!

men x hvordan kom du frem til den?,..kan ik helt se din fremgangsmetode - kan du uddybe?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. marts 2010 af jnl123

summen af strømme væk fra et knudepunkt er 0.. så for R5 og R6 f.eks.:

i5 + i6 = 0  =>  v5/r5 + v6/r6 = 0   =>    (x-110)/1 + x/9 = 0   =>  x = 99v

x er spændingen i knudepunktet. Dvs. der er et spændigsfald over R5 på (x-110) v og over R6 på (x-0) v


Svar #4
01. marts 2010 af bummed (Slettet)

Facit : 5,5 A

            0,55A

            0,44A

            0,11A

             11A

kan ik helt få den til i I5`? den gir 11, eller minus 11


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. marts 2010 af jnl123

I1 = 5.5 A
I2 = 0.11 A
I3 = 0.44 A
I4 = -0.55 A
I5 = -11 A
I6 = 11 A

Det skal være sådan at: I2+I3+I4 = 0  og  I5+I6 = 0


Svar #6
01. marts 2010 af bummed (Slettet)

okay :) mange tak for svarene!!

et sidste :

beregne kredsens ækvivalantmodstand!?


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. marts 2010 af jnl123

R2 og R3 parallelt giver:  1/(1/400+1/100) = 80 Ohm

Så R2, R3 og R4 giver: 120+80 = 200 Ohm

R5 og R6 giver: 1+9 = 10 Ohm

Og R1 = 20 Ohm

Disse 3 samlede modstande parallelt giver:

1/(1/200+1/10+1/20) = 200/31 = 6,45 Ohm


Skriv et svar til: Beregne strømme over modstande

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.