Matematik

SIN COS TAN TRIGO HJÆÆLP!

04. marts 2010 af Walsh (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jer inde på SP

Jeg er i gang med at lave en opgave færdig og jeg er nået til næst-sidste spørgsmål ud af 6 det lyder således

i trekant ABC, hvor vinkel C=90 grader, er H fodpunktet af højden fra C. desuden er AH=7 og HB=3 beregn trekantens resterende stykker.

Jeg har prøvet i 6 minutter nu men kan simpelthen ik få den tegnet eller regnet. er der nogen af jer  herinde der evt. kan tegne den eller sparke mig igang 

hilsen kvist.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Højden fra C deler den oprindelige retvinklede trekant ABC i to mindre retvinklede trekanter, der hver for sig er ensvinklede med den store trekant. Deraf kan man opstille en rækkerelationer mellem de stykker i een af trekanterne, der parvis forholder sig til tilsvarende stykker i de andre trekanter. Således

|BH|/|CH| = |CH|/|AH| = |BC|/|AC|

|BH|/|BC| = |HC|/|AC| = |BC|/|AB|

En af disse ligninger udtrykker den velkendte sætning fra plangeometrien, at højden i en retvinklet trekant er mellemproportional mellem de stykker, hvori den deler hypotenusen.

I ovenstående kender du |BH| og |AH|, hvoraf findes højden |CH| . Derefter er det nok lettest at finde |BC| af Pythagoras i trekant BHC, og |AC| af Pythagoras i trekant AHC. Endelig er |AB| = |BH| + |AH|. Dermed er trekantens tre sider fundet. Trekantens vinkler A og B kan så findes, når de tre sider er fundet.


Skriv et svar til: SIN COS TAN TRIGO HJÆÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.