Matematik

matematik..

05. marts 2010 af quik (Slettet) - Niveau: B-niveau

 hej

jeg har en indskrevne cirkel til en retvinklet trekant

trekanten har A, B, C punkterne

jeg kender koordinaterne til punkterne 

jeg har også radius til cirklen men hvordan finder jeg så koordinaterne til cirklens centrum?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2010 af mathon

centrum for en trekants indskrevne cirkel
er vinkelhalveringslinjernes skæringspunkt


Svar #2
05. marts 2010 af quik (Slettet)

 men er der ikke en anden metode?

kan jeg ikke finde midtpunktet til trekant så har jeg  x og y i cirkels ligning

og jeg kender radius

kan det ikke løses sådan?

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. marts 2010 af peter lind

Lav en tegning. trekantens sider er tangent til cirklen, så projektionen af cirklens centrum på siderne vil falde i cirklens røringspunkt med siderne.  Dette gælde specielt  på kateterne, hvilket vil give dig en simpel sammenhæng mellem røringspunkter, den rette vinkel og centrum af cirklen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

I en retvinklet trekant med kateter a og b og hypotenuse c er radius i den indskrevne cirkel

r = (a+b-c)/2


Svar #5
05. marts 2010 af quik (Slettet)

 peter lind?

kan du komme lidt mere forklaring på hvordan man finder centrum?

hypotenusen er fra punkt B til A

B(0,10,0)

A(10,0,0)

C(0,0,0)

r=2,93


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. marts 2010 af peter lind

Det kræver en tegning for at se det ordentlig. Hvis du projekterer centrum af cirklen ned på kateterne -i dit tilfælde x og y akserne- vil de ramme røringspunkterne for cirklen. Da disse ligger på cirklens omkreds er afstanden fra centrum til røringspunkterne lig med radius, som du jo kender.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Så er trekanten jo oven i købet ligebenet, med a=10, b=10, c=10√2, og dermed

r = 10 - 5√2 = 2,9289

Den indskrevne cirkels centrum ligger så i punktet

P( r/√2 ; r/√2 ; 0) = ( 5(√2 - 1) ; 5(√2 - 1) ; 0) = (2,071 ; 2,071 ; 0)


Svar #8
05. marts 2010 af quik (Slettet)

hvorfor r / kvadratroden af 2?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er heller ikke korrekt. Det gik lidt for stærkt. r er jo netop x- og y-koordinaterne til cirklens centrum, så det bliver

P(r; r; 0) = (2,9289; 2,9289; 0)

Tak for at fange den fejl.


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. marts 2010 af peter lind

Hvis du havde brugt metoden med at se på en tegning, vil du nemt se at cirklens centrum, cirklens røringspunkt med x og y akserne samt C danner et kvadrat med siden r, hvoraf man umiddelbart kan se centrums koordinater er (r, r).

Her er en anden og lidt mere generel metode. Man kan bruge at afstanden fra cirklens centrum til siderne er r. Man finder ligningen for trekantens sider og bruger formlen for afstanden fra et punkt til siderne. Det giver 3 lineære ligninger med 3 ubekendte (centrums koordinater og radius), som man så kan løse. Anvendt på den givne trekant bliver det særligt simpelt. Ligningerne for siderne er henholdsvis , x=0, y=0 og 10-x-y=0. Fortegn er valgt så indsættelse af centrums koordinater giver et positivt resultat. Kaldes koordinaterne for centrum (rx, ry) bliver ligningerne r = rx = ry =(10-rx-ry)/kvrod(2)


Skriv et svar til: matematik..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.