Matematik

arealet af en punktmængde

06. marts 2010 af mm :) (Slettet)

Der er givet funktionen f(x)=x^3-4x

Grafen for f(x) afgrænser sammen med førsteaksen en punktmængde, der har et areal

Bestem af arealet af denne punktmængde...

Hvordan bestemmer jeg grænserne?

på forhånd tusind tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. marts 2010 af PeterValberg

Nedre og øvre grænse for integralet, der skal bruges til at beregne arealet af punktmængden, er funktionens skæringspunkter med førsteaksen.
Du sætter f(x) = 0 og løser ligningen:

f(x) = 0
x3-4x = 0
x·(x2 - 4) = 0
x = 0     ∨     x2 - 4= 0          ("nulreglen")
x = 0     ∨     x2 = 4
x = 0     ∨    x = -2       ∨      x = 2

Udregn funktionsværdien af nogle x-værdier mellem rødderne, så du ved om grafen for f er over eller under x-aksen, - det har betydning for måden, hvorpå du skal beregne arealet.
Da der specifikt bliver spurgt om arealet (og ikke integralet) af punktmængden M skal du være opmærksom på beregning af arealet af den del af punktmængden M, der ligger under x-aksen (det gør den for -2 < x < 0)

Arealet i intervallet -2 ≤ x ≤ 0

Arealet i intervallet 0 ≤ x ≤ 2 (her skal der et minus foran integralet, da hele (del)punktmængden ligger under x-aksen)


 

Arealet af hele punktmængden M = M1 + M2  (begge giver 4, så det samlede areal M = 8) 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
06. marts 2010 af mm :) (Slettet)

tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: arealet af en punktmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.