Matematik

Logistisk vækst

07. marts 2010 af Proprium (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg sidder med en opgave vedrørende logistisk vækst, og jeg er blevet lidt i tvivl om c'eren. Opgaven lyder:

I en model for, hvordan en bestemt population udvikler sig i tiden løb, antages det, at populationens væksthastighed er proportional med populationens størrelse. Tiden t måles i døgn, og proportionalitetskonstanten er 0,084. Det antages, at der til at begynde med er 10 individer i populationen.

a) Opskriv en differentialligning, der beskriver populationens udvikling

Mit svar: y ' = 0,084 · y

b) Bestem ved hjælp af modellen antallet af individer efter 7 døgn.

Mit svar: Jeg løser først den løsning, hvis graf går gennem (0,10), og herefter løses y(7), og resultatet bliver 18.

I modellen antages det, at populationens vækst efter de 7 døgn ændrer sig, således at antallet af individer i populationen som funktion af tiden t opfylder differentialligningen:

dy/dx = 0,0022y(100-y)

c) Bestem, hvor mange døgn, der går, før antallet af individer i populationen er nået op på 90% af populationens maksimum.

Jeg tager her udgangspunkt i punktet (0,18), idet der i opgaveteksten står "efter de 7 døgn". Bestemmes til differentialligningen den løsning, hvis graf går gennem punktet (0,18), fås:

y=f(x)= (100,0 * (1,2461)x)/((1,2461)x + 4,5556)

Jeg løser derefter ligningen f(x)=90 og får x = 16,88. Er dette korrekt, eller mangler der noget?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2010 af peter lind

Metoden er rigtig.


Svar #2
07. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Er svaret korrekt?


Skriv et svar til: Logistisk vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.