Matematik

2. gradsligninger... hjælp!

08. marts 2010 af Cucumber (Slettet) - Niveau: B-niveau

hejsa,

Jeg har nogle opgaver som lyder således, som jeg gerne vil have hjælp til:

Løs ligningerne eller gør rede for, at de ikke har løsninger:

1) -5x2 =  0

2) 7x2 + 52 = 0

3) -2x2 = 32x

bestem:

c, når 1 er rod i 2x2 - 3x + c = 0. Bestem derefter den anden rod.

b, når -2 er rod i -4x2 + bx + 24 = 0. Bestem dernæst dem anden rod.

Please hjælp tak.. .jeg kan ikke rigtig forstå det...

tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts 2010 af PeterValberg

1) -5x2 = 0        det kan kun ske, hvis x = 0   da -5·02 = -5·0 = 0

2) 7x2 + 52 = 0     ⇔    x = √(-52/7)   man kan ikke uddrage kvadratroden af et negativt tal L = Ø

3) -2x2 = 32x    ⇔ 2x2 + 32x = 0    ⇔   x(2x + 32) = 0   ⇔    x = 0   ∨    2x + 32 = 0   ⇔    x = 0   ∨   x = -16

vedr. 2) man kan ikke uddrage kvadratroden af et negativt tal, medmindre man accepterer brugen af komplekse tal.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. marts 2010 af PeterValberg

c) når 1 er rod i 2x2 - 3x + c = 0. Bestem derefter den anden rod.

Du får en nyttig oplysning, nemlig at x = 1 er rod, hvilket betyder, at x = 1 opfylder ligningen, - dette skal du bruge:

2x2 - 3x + c = 0
2·12 - 3·1 + c = 0
2 - 3 + c = 0
c = 1

Altså ved c = 1 er x = 1 rod i andengradsligningen.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. marts 2010 af sofus12345 (Slettet)

pvm: kan du ikke lige tjekke din indbakke :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. marts 2010 af PeterValberg

Vedr b) når -2 er rod i -4x2 + bx + 24 = 0. Bestem dernæst dem anden rod.

Denne opgave minder lidt om den forrige, du udnytter igen, det du ved, finder b og bestemmer rødderne.

x = -2 opfylder ligningen, dermed:

-4x2 + bx + 24 = 0
-4·(-2)2 + b·(-2) + 24 = 0
-16 - 2b +24 = 0
b = 4

Nu har du hele ligningen:

-4x2 + 4x + 24 = 0   denne kan du løse på sædvanligvis:

rødderne bliver således:   x = -2   ∨   x = 3

Den anden rod er altså x = 3

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
08. marts 2010 af Cucumber (Slettet)

STOR tak for hjælpen! XD


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. marts 2010 af PeterValberg

Det var så lidt, - skulle det være en anden gang :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: 2. gradsligninger... hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.