Kemi

Syrestyrke (faldende pkS)?

09. marts 2010 af Sevaky (Slettet)

Opgaven lyder sådan:

Arranger følgende grupper efter stigende syrestyrke (faldende pkS): Begrund dit svar?

Se vedhæftede fil.
 

Håber virkelig der er nogle der kan hjælpe, er nemlig helt lost.


Brugbart svar (2)

Svar #1
09. marts 2010 af Darwin (Slettet)

<-- Mest sur                                      Mindst sur -->

           C                  B                 D                 A    

C er mere sur end B, eftersom CF3-gruppen i C er utroligt elektrontiltrækkende, hvormed O-H bindingen svækkes således at molekylet er en bedre syre end hvis det blot var en CH3-gruppe.

Rækkefølgen på D og A er ikke intuitiv, men D er en nogenlunde syre, eftersom det elektronegative oxygenatom i syreanionen er god til at stabilisere den negative ladning. Derudover er benzenringen i D også god til at stabilisere syreanionen, samtidig med at ringen er elektrontiltrækkende.


Brugbart svar (2)

Svar #2
09. marts 2010 af Darwin (Slettet)

pKa tabelværdier:

C = 0.3

B = 4.76

D = 9.95

A = 10.64


Svar #3
09. marts 2010 af Sevaky (Slettet)

Tak for svar, hvordan beregnede du Pka værdierne?


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. marts 2010 af Darwin (Slettet)

#3.

pKa-værdierne kan findes i en databog. Faktisk er værdierne i #2 hentet fra Wikipedia.


Svar #5
09. marts 2010 af Sevaky (Slettet)

Okai mange tak, havde selv søgt men kunne ikke finde dem.


Skriv et svar til: Syrestyrke (faldende pkS)?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.