Fysik

friktions opgave

10. marts 2010 af kalle09 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej hej.. sidder og laver fysik. men er kørt fast i en opgave så håber der er en der vil hjælpe. opgaven lyder sådan her.

en bil med massen 625kg kører med en hastighed af 60 km/t ad en vandret vej med en ru belægning.

en forhindring kræver en ekstra hård opbremsning, hjulene blokers, og der dannes et bremsespor på 8m´s længde, før vognen holder stille.

1) hvor stor er gnidningskoefficienten mellem hjulene og vejbanen?

2) hvor lang tid går der fra bremsningen indledes, til vognen holder stille?

3) hvor stor er accelerationen?

håber der lige er en der kan sætte mig i gang igen:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2010 af jnl123

1)

v = v0^2 + 2*a*x     =>       0 = (60/3,6)^2 + 2*a*8      =>     a = ?

F = m*a        =>     F = ?

F = my*n    =>    my = F/n           (n=m*g)


Svar #2
10. marts 2010 af kalle09 (Slettet)

jeg er desværre ikke med.. hvad er a ? og hvad er my? hvis du kunne skære det ud i pap for mig ville det være kanon.. for er sku ikke så skarp til det her


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2010 af jnl123

a er acceleration og my er friktionskoefficienten

v er fart, n er normalkraft


Svar #4
10. marts 2010 af kalle09 (Slettet)

jeg forstår stadig ikke.. der hvor jeg skal finde accelerationen. der står (60/3,6)^2+2*a*8 ⇒ a =

hvor kommer de 8 fra ? og hvordan skal jeg gange med a når jeg ikke ved hvad den er ?

sorry hvis jeg spørger dumt:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2010 af jnl123

Du finder a ved at isolere i første ligning. De 8 meter er den afstand der bruges til at accellerere ned fra 60 km/t til 0.

Når du har a kan du beregne friktionskraften ved at gange a med bilens masse.

Og den sidste ligning giver dig så friktionskoefficienten my


Svar #6
10. marts 2010 af kalle09 (Slettet)

okay.. jeg tror jeg har fat i det nu.. du skal have mange tak for hjælpen:)


Skriv et svar til: friktions opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.