Matematik

bevis naturlig eksponentialfunktion

10. marts 2010 af annarosenvang (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

jeg skal lave et oplæg om et bevis for den naturlige eksponentialfunktion. Jeg forstår dog overhovedet ikke beviset, jeg håber der er nogen der muligvis kan hjælpe mig:

Funktionen exp er differentiabel, med exp'(x) = exp(x)

bevis: da ln(x) er differentiabel med differentialkvotienten 1/x, ved vi at:

(ln(y) - ln(y0)) / y - y0   ---->  1 / y0   for y  ---> y0

i det følgende vil vi bruge betegnelserne y = exp(x) og y0 = exp(x0)

da exp er kontinuert ved vi at exp(x) ---> exp(x0)  for x ---> x0, altså med de indførte betegnelser:

y --> y0  for x ---> x0

Vi får derfor:

(exp(x) - exp(x0)) / x - x0  =   (y - y0) / (ln(y) - ln(y0))  =  1 / ((ln(y) - ln(y0)) / (y - y0)) --> (1 / 1) / y0   for   x --> x0

Da den sidste brøk er lig med y0, har vi hermed bevist at exp er differentiabel med differentialkvotient exp'(x0) = exp(x0).

Hermed er beviset slut. 

Hvordan forklarer jeg mellemregninger etc. for beviset? jeg forstår ikke rigtig beviset, og hvordan jeg skal forklare det.. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2010 af peter lind

Kan du ikke præcisere hvad du ikke forstår ? Evt. det første sted, hvor det går galt.


Svar #2
10. marts 2010 af annarosenvang (Slettet)

 Jamen generelt. Hvor kommer (ln(y) - ln(y0)) / y - y0 ind fra? mit problem er at jeg ikke rigtig kan gennemskue det - altså hvis jeg havde en graf hvor man kunne forklare det ud fra, ville jeg have meget nemmere ved at forstå hvad det er der sker. 

Jeg forstår slet ikke sammenhængen, og hvad jeg skal forklare hvad det betyder? 

Jeg ved godt det virker uoverskueligt at skulle hjælpe, jeg håbede bare nogle måske kunne give mig en kort forklaring.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. marts 2010 af peter lind

At man skal bruge ((ln(y)-ln(y0)) /(y-y0) er der blot en eller anden matematiker, der har fundet ud af virker. Du skal ikke forvente, at du selv kan finde frem til den slags. 

NB pas på med at sæt paranteser korrekt. Når du bruger matematikprogrammer eller lignende får du gale resultater, hvis du ikke gør det.


Skriv et svar til: bevis naturlig eksponentialfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.