Matematik

Er denne ligning tangent?

13. marts 2010 af CIl2010 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heeej (:

Har brug for hjælp til denne opgave:

Vis at linien med ligningen 2x-6y+9 = 0 er tangent til grafen f(x) = √2x og angiv røringspunktets koordinater

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. marts 2010 af rnadal (Slettet)

du differentiere først funktionen og sætter den ind i tangentligningen y = f '(x0) * (x - x) + f(x0)


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. marts 2010 af mathon

 2x-6y+9 = 0 ⇔ y = (1/3)x + (3/2)

f '(x) = 1/(2·√(2x))·(2x)' = 1/(2·√(2x))·2 = 1/√(2x)

hvis
                    y = (1/3)x + (3/2)
er tangent
    gælder     f '(xo) = 1/√(2xo) =  (1/3)                          hvoraf xo kan beregnes


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. marts 2010 af mathon

hvoraf
             √(2xo) = 3   og xo≥0
              2xo = 9
              xo = (9/2)
              f(9/2) = √(2·(9/2)) = 3

tangenten i (9/2;3)
              y = (1/3)·(x-(9/2)) + 3

              y = (1/3)·x - (3/2) + (6/2)

              y = (1/3)x + (3/2)                   som multipliceret med 6 giver

              6y = 2x + 9
eller
              2x - 6y + 9 = 0                      som altså er tangent


 


Skriv et svar til: Er denne ligning tangent?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.