Fysik

Beregning af fart

14. marts 2010 af ramuk (Slettet)

Hejsa:)

Bilen kører med farten 50km/h ind på en anden glatbane, som hælder 8 grader med vandret. I det øjeblik bilen kommer ind på den akrå bane, bremser føreren og bilen glider med blokerede hjul ned ad banen. Den skrå banes længde er 30m. Gnidningskoeffcienten

Gnidningskoeffcienten mellem bane og bilens dæk er 0,26. Bilen og førerens samlede masse er 975 kg.
beregn bilens fart for enden af den skråbane


Brugbart svar (7)

Svar #1
14. marts 2010 af jnl123

n = m*g*cos(8 grader) = 975 * 9,82 * cos(8 grader) = 9481,32 N

Fs = my*n = 0,26 * 9481,32 = 2465,14 N

Fx = m*g*sin(8 grader) = 975 * 9,82 * sin(8 grader) = 1332,51 N

F = Fs - Fx = 2465,14 - 1332,51 = 1132,63 N

a = F/m = 1132,63/975 = 1,16167 m/s^2

v = kvrod(v0^2 + 2*-a*x) = kvrod((50/3,6)^2 + 2*(-1,16167)*30) = 11,1 m/s = 39,96 km/t

(n = normalkraft, Fs = friktionskraft, Fx = tyngdekraft i x-retning, F = total kraftkomposant bagud, a = acceleration, v=fart)


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

hvor kommer formlen for v fra?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2013 af BossLightyear (Slettet)

Nogle der ved hvor den sidste formel (v = kvrod(v0^2 + 2*-a*x)) kommer fra?

Og skal der i formlen F = Fs - Fx ikke byttes om på Fs og Fx så den kommer til at hede F = Fx - Fs?


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. november 2013 af mathon

#3

for konstant acceleration:
                                               a = (v-vo)/t

                                               at = (v-vo)
samt
                                               Δs = (1/2)at2 + vot       som multipliceret med 2a
giver
                                               2aΔs = (at)2 + 2avot

                                               2aΔs = (v-vo)2 + 2vo(v-vo)

                                               2aΔs = (v-vo)(v-vo+2vo) = (v-vo)(v+vo)

                                               2aΔs = v2-vo2
hvoraf
                                               v = √(vo2 + 2aΔs)      som med negativ a giver a = -|a|

                                               v = √(vo2 - 2|a|Δs)
 


 


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. november 2013 af BossLightyear (Slettet)

Mange tak for at du gad at udlede den, det sætter jeg stor pris på!


Skriv et svar til: Beregning af fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.