Fysik
Hvad er, R, U, V ovs. egentlig?
19. februar 2005 af
LeMenga (Slettet)
Hey, har fysik på første år, og kan sagtens finde ud af at regne med formler og indsætte.
Men vores lærer har lidt svært ved at forklare hvad tingene egentlig er, så jeg kom til at tænke på hvad alle "bogstaverne" er?
V - Volt - spændingsforskel, altså U
R - resistans - gør det sværer for elektronerne at vandre, og måles i ohm
Q - ladningen - ladningen hvordan?
W - watt - effekten, altså P
En der gider skrive mere på til hver ting, så jeg forstår det lidt bedre? Eller rette i noget, hvis det er forkert, eller kan formuleres bedre.
Mvh LeMenga
Men vores lærer har lidt svært ved at forklare hvad tingene egentlig er, så jeg kom til at tænke på hvad alle "bogstaverne" er?
V - Volt - spændingsforskel, altså U
R - resistans - gør det sværer for elektronerne at vandre, og måles i ohm
Q - ladningen - ladningen hvordan?
W - watt - effekten, altså P
En der gider skrive mere på til hver ting, så jeg forstår det lidt bedre? Eller rette i noget, hvis det er forkert, eller kan formuleres bedre.
Mvh LeMenga
Svar #1
19. februar 2005 af michael.padowan.dk (Slettet)
Effekt P måles i watt W, som er energi pr. tid. Watt er joule pr. sekund.
Spænding U måles i volt V, som er energi pr. ladning. Volt er joule pr. coloumb.
Spænding U måles i volt V, som er energi pr. ladning. Volt er joule pr. coloumb.
Svar #2
19. februar 2005 af LeMenga (Slettet)
Jo, det har jeg også til at stå i bøgerne.
Hmm, ved ikke lige hvordan spørgsmålet skal forklares:
Hvad gør de forskellige ting helt præcist, ved det har noget med at forskellige spænding i enderne af en ledning, plus og minus. Og at elektronerne skal vandre mod plus.
Hmm, ved ikke lige hvordan spørgsmålet skal forklares:
Hvad gør de forskellige ting helt præcist, ved det har noget med at forskellige spænding i enderne af en ledning, plus og minus. Og at elektronerne skal vandre mod plus.
Svar #3
19. februar 2005 af riquelme (Slettet)
Den mest fundamentale størrelse er "ladning" (måles i Coulomb). Ladning er en egenskab som alle elementarpartikler har (elektroner, protoner etc.) og som kan være enten negativ (elektroner), 0 (neutroner) eller positiv (protoner). Ingen ved hvad ladning "i virkeligheden" er. Det eneste vi ved er, at vi kan repræsentere den ved et tal og bruge den i formler osv. Kort sagt: Tænk på ladning som et tal, der kan tilskrives en partikel - ligesom masse, rumfang osv.
Spændingsforskel er et mål for hvormeget "energi pr. ladning" der afsættes i et kredsløb. En spændingsforskel på 220 V over din brødrister betyder altså at der afsættes en energi på 220 Joule i brødristeren (i form af varme) hver gang der passerer en ladning på 1 Coulomb gennem brødristeren.
Resistans er ganske rigtigt et mål for hvor meget modstand elektronerne møder i deres bevægelse.
Effekt er bare energi divideret med tid forstået på den måde, at hvis du i løbet af 10 sekunder putter en energi på 100 J ind i din brødrister, så er effekten P = 100 J/10 sek = 10 W.
Spændingsforskel er et mål for hvormeget "energi pr. ladning" der afsættes i et kredsløb. En spændingsforskel på 220 V over din brødrister betyder altså at der afsættes en energi på 220 Joule i brødristeren (i form af varme) hver gang der passerer en ladning på 1 Coulomb gennem brødristeren.
Resistans er ganske rigtigt et mål for hvor meget modstand elektronerne møder i deres bevægelse.
Effekt er bare energi divideret med tid forstået på den måde, at hvis du i løbet af 10 sekunder putter en energi på 100 J ind i din brødrister, så er effekten P = 100 J/10 sek = 10 W.
Skriv et svar til: Hvad er, R, U, V ovs. egentlig?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
