Fysik
Elektrisk kredsløb - spørgsmål
19. februar 2005 af
T2005 (Slettet)
Jeg har lige et lille spørgsmål til en opgave.
Det er et kredsløb med et 20,0V batteri, en 2,5mega ohm modstand, en kapacitor med C = 4,7 mikro F og en kontakt. Før kontakten sluttes er spændingsfaldet over kapacitoren nul.
Så lyder opgaven: På et tidspunkt efter at kontakten K er sluttet, er strømstyrken i kredsløbet faldet til 5,0 mikro A.
Hvor stort er spændingsfaldet da over kapacitoren?
Skal man bare indsætte i U=RI så U = 12,5V? Men er det så over kapacitoren?
Det er et kredsløb med et 20,0V batteri, en 2,5mega ohm modstand, en kapacitor med C = 4,7 mikro F og en kontakt. Før kontakten sluttes er spændingsfaldet over kapacitoren nul.
Så lyder opgaven: På et tidspunkt efter at kontakten K er sluttet, er strømstyrken i kredsløbet faldet til 5,0 mikro A.
Hvor stort er spændingsfaldet da over kapacitoren?
Skal man bare indsætte i U=RI så U = 12,5V? Men er det så over kapacitoren?
Svar #1
19. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
T2005:
Så vidt jeg husker, er det opgave 2 fra studentereksamen i fysik, højt niveau, august 2002.
Det korte svar: nej.
Det lidt længere...
I a) skulle du gerne have fået en strømstyrke større end 5.0µA.
b) Når kontakten sluttes, oplades kapacitoren gennem resistoren, og strømstyrken I aftager med tiden, eftersom spændingsfaldet U_C = Q/C over kapacitoren vokser.
Til et bestemt tidspunkt er I = 5.0µA.
Bemærk, at resistoren og kapacitoren er SERIEKOBLEDE, så spændingsfaldet U over hele kredsen er
U = U_R + U_C = 20.0V
Spændingsfaldet U_R over resistoren er til ethvert tidspunkt
U_R = R*I
ifølge Ohms lov. Beregn nu U_C.
//Singularity
Så vidt jeg husker, er det opgave 2 fra studentereksamen i fysik, højt niveau, august 2002.
Det korte svar: nej.
Det lidt længere...
I a) skulle du gerne have fået en strømstyrke større end 5.0µA.
b) Når kontakten sluttes, oplades kapacitoren gennem resistoren, og strømstyrken I aftager med tiden, eftersom spændingsfaldet U_C = Q/C over kapacitoren vokser.
Til et bestemt tidspunkt er I = 5.0µA.
Bemærk, at resistoren og kapacitoren er SERIEKOBLEDE, så spændingsfaldet U over hele kredsen er
U = U_R + U_C = 20.0V
Spændingsfaldet U_R over resistoren er til ethvert tidspunkt
U_R = R*I
ifølge Ohms lov. Beregn nu U_C.
//Singularity
Svar #2
19. februar 2005 af T2005 (Slettet)
Ja, godt husket :)
Så var det spændingsfaldet over resistoren som er 12,5V, Så svaret må være 7,5V :)
Tak for hjælpen.
Så var det spændingsfaldet over resistoren som er 12,5V, Så svaret må være 7,5V :)
Tak for hjælpen.
Skriv et svar til: Elektrisk kredsløb - spørgsmål
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
