Matematik

Homogene funktioner af grad 1

16. marts 2010 af Anaa (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En funktion w = w(x; y; z) hedder homogen af grad 1, hvis den opfylder betingelsen
 

w(tx; ty; tz) = tw(x; y; z) (1)

for alle reelle tal t > 0 og alle (x; y; z) i definitionsområdet.
 

(a) En homogen funktion af grad 1 opfylder følgende ligninger for alle t > 0 og alle (x; y; z) i definitionsområdet.

w(x,y,z) = (dw/dx) x + (dw/dy) y + (dw/dz) z

følgende skal bevises, er der nogen matematiske hoveder der kan hjælpe, jeg har prøvet og kæmpe mig igennem beviset men det giver simpelthen et helt skævt resultat!!!!

Takker på forhånd !


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvad er det du skal bevise? Er det ligningen under (a) ?


Svar #2
16. marts 2010 af Anaa (Slettet)

Ja den der hedder :

w(x,y,z) = (∂w/∂x) x + (∂w/∂y) y + (∂w/∂z) z

samt

∂w/∂x (tx,ty,tz) = ∂w/∂x(x,y,z)


Svar #3
16. marts 2010 af Anaa (Slettet)

en rettelse, det er begge ligninger der skal bevises hver for sig.


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

generelt f(tx1,tx2,...,txn) = tk´f(x1,...xn) er positiv homogen af grad k (med nogle betingelser). Med hensyn til den anden så læs om Eulers teorem. Beviset går på at differentiere ligningen, er for langtrukkent at komme ind på nu og her. Eksempel f(x,y) = √((x2+y2), så er f(tx,ty) = √(tx2+ty2)=t√(x2+y2)=t*f(x,y): Det drejer sig blot om de partielle afledede.


Svar #5
16. marts 2010 af Anaa (Slettet)

Okay, Tak for hjælpen jeg vil læse lidt om det så!

med hensyn til det første ud skrev, så det vel ikke det fuldkommen bevis af den ligning eller?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

rettelse: der skulle selvfølgelig have stået t2 inde under kvadratrodstegnet


Svar #7
16. marts 2010 af Anaa (Slettet)

f(x,y) = √t2((x2+y2), så er f(tx,ty) = √(tx2+ty2)=t√(x2+y2)=t*f(x,y) på følgende måde ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

nej beviset går på at differentiere ligningen, hvor du stå med k*tk-1*f(x1,...xn) og så sætte t=1 for at få resultatet, men nu må du selv kæmpe med det, jeg pusler med mine frimærker for tiden


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0

Et af dine spørgsmål blev også behandlet i denne tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=817925 


Svar #10
16. marts 2010 af Anaa (Slettet)

tusind tak, det er præcis samme bevis kan jeg se.. dog føler jeg stadig jeg under det første bevis regner forkert.. hvordan skal den første ligning helt konkret gribes fat i?


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Der er ikke noget at bevise, det er en definition. Prøv nu selv at undersøge, hvilke af funktionerne f(x,y)=x2+y og g(x,y)=x2+xy-y2 der er homogene samt af hvilken grad. Det, du skal lægge mærke til er, at en homogen funktion af grad k vokser proportionalt med den k'te potens af afstanden fra origo. Det, man vil med det her, er altså blot at fortælle, hvordan homogene funktioner opfører sig


Skriv et svar til: Homogene funktioner af grad 1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.