Matematik

vektorer - linjer og afstande -

17. marts 2010 af REZAH (Slettet)

nogen der kan hjælpe med denne opgave..

for hvilke værdier af k er vektorerne a ?=((k+1)¦(2k+1)) og b ?=((k-1)¦1)

1) ortogonale? 2) parallelle?

jeg tror at vi skal bruge noget med determinanten.. men er slet ikk sikker..


 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

To vektorer a og b er ortogonale, hvis deres skalarprodukt ab er 0.

To vektorer a og b , der begge er forskellige fra nulvektoren 0, er parallelle, hvis der findes et reelt tal t ≠ 0, så

a = tb .

Benyt dette til at opstille ligninger for k i de to tilfælde.


Svar #2
17. marts 2010 af REZAH (Slettet)

tror ikk helt jeg forstår hvordan jeg skal opstille ligningerne for k :-s


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

I tilfældet, hvor vektorerne skal være ortogonale, skal du løse ligningen

ab = 0, altså

(k+1, 2k+1)•(k-1, 1) = 0 ,

hvilket er en 2.-gradsligning i k:

(k+1)(k-1) + (2k+1)•1 = 0, eller

k2 - 1 + 2k + 1 = 0, eller

k2 + 2k = 0 , eller

k(k+2) = 0.

Brug nul-reglen til at finde k = 0 eller k = -2 .

---------------------------------------

I tilfældet, hvor vektorerne skal være parallelle, skal vi løse ligningerne

(k+1, 2k+1) = t (k-1, 1), dvs

k+1 = t (k-1) og

2k+1 = t .

Indsæt den sidste ligning i den første:

k+1 = (2k+1)(k-1), eller

2k2 - k -1 - k - 1 = 0, eller

2k2 - 2k - 2 = 0, eller

k2 - k - 1 = 0,

der har rødderne

k = (1+√5)/2 eller k = (1-√5)/2


Svar #4
17. marts 2010 af REZAH (Slettet)

okay ... 1000 tak for hjælpen :) nu forstår jeg det bedre..


Skriv et svar til: vektorer - linjer og afstande -

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.