Filosofi

Guds eksistens? - Akut hjælp bedes!

17. marts 2010 af Alkymisten (Slettet)

Jeg skal gå ud fra den betragtning, at jeg er en teologiprofessor og på baggrund af denne tankegang holde en tale, hvori jeg argumentere for guds eksistens. Og jeg SKAL gå ud fra den antagelse, at gud EKSISTERE.

Men hvordan gøre jeg lige det? Hvordan kan jeg argumentere for guds eksistens? Jeg finder det især problematisk, idet jeg ikke er troende :-S


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis det er en antagelse, at gud eksisterer, hvad er der så at vise?


Svar #2
17. marts 2010 af Alkymisten (Slettet)

Rettere at bevise! Jeg skal jo overbevise resten af klassen om at han eksistere..


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. marts 2010 af Mundo

Her er Descartes' gudsbevis (taget fra http://fagweb.vuckolding.dk/ah/Filosofi/gudsbeviser.htm)

1. Jeg har en ide om et fuldkomment væsen.

2. Ifølge ideen om årsag og virkning må alting have en årsag, også ideer.

3. Jeg, der er dødelig og ufuldkommen, kan ikke selv være årsag til min ide om et fuldkomment væsen.

4. Ideen om et fuldkomment væsen må have en fuldkommen årsag.

5. Der må eksistere et fuldkomment væsen, som er årsag til min ide: Gud eksisterer.
 


Brugbart svar (2)

Svar #4
18. marts 2010 af Exupery (Slettet)

Der er jo mange gudsbeviser, du kan benytte dig af. Anselm af Canterbury (ærkebiskop i den meget tidlige middelalder) lavede det ontologiske gudsbevis, Thomas Aquinas (middelalderlig teolog og filosof) lavede hele 5 forskellige gudsbeviser, mens Descartes (filosof og matematiker) også lavede et, som #3 beskriver..

Prøv at søge lidt på nettet, du kan sagtens finde noget om dem. :-)


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. marts 2010 af TorstenJensen (Slettet)

Du kan tage fat i Descartes' "antropologiske" gudsbevis, som umiddelbart er nemt at have med at gøre.

Jeg har fundet et lille udklip fra kristendom.dk, som du muligvis kan drage nytte af:

"Tankegangen i Descartes' antropologiske gudsbevis er, at forestillingen om Gud ikke kan komme fra mennesket selv. Mennesket er jo begrænset, det tager fejl og er på ingen måde fuldkomment. Alligevel forestiller mennesket sig Gud som et absolut væsen, der aldrig tager fejl, og som på alle måder er perfekt.

Descartes påstand er den, at mennesket med sin begrænsede viden aldrig selv ville kunne danne sig en forestilling om Gud. Og eftersom intet kommer af intet, så må ideen om Gud som et fuldkomment væsen komme fra Gud selv. Kun Gud indeholder så megen fylde, at han kan være årsag til gudsbegrebet."
 

Som kritik kan du eventuelt tage fat i Feuerbachs religionskritik. Feuerbach mener, at al religion er menneskeskabt: msk. projicerer sine egne følelser og egenskaber væk fra sig selv, hvorved idéen om Gud opstår. Konsekvensen af dette er, at teologi ikke er andet end antropologi, som han skriver. (Marx tager senere idéen op og analyserer grunden til religionens opståen og kommer med det bud, at den muligvis er opstået pga. urmenneskets følelse af afmagt overfor naturkræfterne). Dertil kommer, at mennesket ifølge Feuerbach ikke er begrænset, som Descartes (og mange andre) hævder, men fremmedgjort. Gud er menneske, mennesket er Gud - der er ingen forskel, og vi sørge for at ophæve denne (falske) distinktion. Menneskets væsen i sig selv er fuldkomment, og dette kan kun erkendes, hvis idéen om Gud lægges på hylden.

Håber, det kan bruges til noget. God vind med projektet!


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. maj 2010 af mcDonals (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (1)

Svar #7
05. maj 2010 af Kinh (Slettet)

 Du kunne også forsøge med lidt Kierkegaard, som i denne forenklede aftapning lyder: antag at Guds eksistens hverken kan bevises eller modbevises. For ethvert såkaldt bevis findes der et modbevis, hvad end du vil bevise Hans eksistens eller ikke-eksistens. Da gælder at spørgsmålet om Guds eksistens overgår menneskets forstand og intellektuelle formåen. Derfor er der kun at forlade sig på troen, eller på skepsis. Men skepsis i dette anliggende er også en trosartikel. Hvad end du tror eller ikke tror om Gud, det er et valg, og et nødvendigt irrationelt valg. Du kan kun forlade dig på din følelse, på din lidenskab og inderste overbevisning, og kaste dig ud på de 70.000 favnes dyb - hvis du tør! Dermed kan DU gå ud fra at Gud eksisterer, uden at andres overbevisning følger heraf.


Skriv et svar til: Guds eksistens? - Akut hjælp bedes!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.