Matematik

Hvordan laver jeg monotonilinje

17. marts 2010 af Milll (Slettet)

hej, hvordan laver jeg monotonilinje til den nedenstående opgave

hej allesammen, hvorn kommer jeg videre med den nedenstående opg

f(x)= 4√x-(1/2)x^2

bestem monotoniforhold

f'(x) = 2/√x - x

f'(x)=0

x = 2^2/3

hvordan laver jeg ud fra mine oplysninger en monotonilinje?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. marts 2010 af PeterValberg

Du ved at f'(x) = 0  når x = 22/3 (≈ 1,578), hvilket betyder, at grafen for f har et ekstrema eller vendetangent ved den x-værdi (og ikke andre steder !)

En beregning af to funktionsværdier for f' altså en på hver side af x = 22/3 skulle være nok til at konkludere om monotoniforhold og grafens forløb for f, - for eksempel:

f'(1) = 1    
f'(4) = -3

Af dette kan konkluderes, at grafen for f er:

voksende i intervallet { x∈R | 0 ≤ x ≤ 22/3 }

faldende i intervallet { x∈R | 22/3 ≤ x < ∝ }

Grafen for f har således globalt maksimum i ved x = 22/3 i punktet (22/3, f(22/3))

Der kan/skal selvfølgelig tegnes en monotoniinje, men det er ikke til at gøre her.

Hvis du undrer dig over, hvor de ovenstående intervaller for f(x) ikke omfatter x < 0 så er det fordi, at f(x) ikke er defineret for x-værdier mindre end nul (altså negative) på grund af kvadratrod x i forskriften. 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. marts 2010 af mathon

f '(x):
           |________+______|_____-__________
f(x):    0     voksende      22/3   aftagende

         


Skriv et svar til: Hvordan laver jeg monotonilinje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.