Kemi

Hjælp med at beregne "dannede" mængde og volume i KEMI C

19. marts 2010 af j0wdet (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg har 2 opgaver som jeg godt kan bruge lidt starthjælp til.

De lyder således: Der afvejes 25g CuO som reagere med overskud af NH3

1)  Beregn den dannede mængde Cu i gram.

2) Beregn den dannede volumen N2 ved 150C og 101,3 kPa.

Ved opg 2 har jeg en ide om jeg nok skal bruge ligningen pV = nRT (hvor den omskrives), men det afhænger lidt af jeg finder n som jeg ikke lige kan se jeg har mulighed for.

Der står også et reaktions skema i toppen, som lyder sådan. "Metallet kobber kan fremstilles ved flg. afstemte reaktion:"

3 CuO + 2 NH3 --> 3 Cu + 3 H20 + N2

Håber i kan hjælpe mig lidt :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts 2010 af mathon

du skal altid have den afstemte reaktionsprocessen skrevet op som udgangspunkt,
før du kan foretage mængdeberegninger:

                                                                 3CuO     +     2NH3    →    3Cu   +   3H2O   +   N2
ækvivalente stofmængder i mol:                 3                                      3                            1         
ækvivalente stofmængder i g:               3·79,55=238,65        3·63,546=190,638
aktuelle mængder i g:                                 25                                     x         
                                                                

   Cu i g: x = (190,638 g)·(25/238,65) = 19,97 g

    antal mol N2 = (1/3)·(25 g)/(79,55 g/mol) = 0,104756 mol

   N2'ens volumen
    V = n·R·T/p = (0,104756 mol)·(8,31451 Pa·m3/(mol·K)·((273,15+150) K)/(101300 Pa) = 0,003638 m3 =
                                                                                                                                                          3,638 L

.................

enhed:
              J = Nm = (N/m2)·m3 = Pa·m3


 
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. marts 2010 af mathon

reaktionsprocessen  →  reaktionsprocessen


Svar #3
21. marts 2010 af j0wdet (Slettet)

Siger mange tak, fantastisk forklaret :) 


Svar #4
21. marts 2010 af j0wdet (Slettet)

 Dog skal jeg lige høre hvorfor du dividere med 1/3 når du skal finde lille n??


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. marts 2010 af mathon

                              CuO                 N2
molforholdet            3                      1                      forholdstallene forkortes med 3
                                1                     1/3
 

      1 mol CuO ækvivalerer (1/3) mol N2


Svar #6
21. marts 2010 af j0wdet (Slettet)

 Hvordan vil du så finde lille n af fx N20? Jeg har nemlig en lignende opgave hvor jeg skal finde densiteten af N20 og det  eneste jeg får afvide er trykket og graderne..

Jeg har så tænkt at bruge idealgasligningen for at finde volumen og derefter finde massen ved at sige n*M, men ja, er i tvivl om hvordan jeg finder lille n da jeg skal bruge den i begge mine ligninger :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. marts 2010 af mathon

      
                                        d = (p·M)/(R·T)

                                       

M(N2O) = 44,02 g/mol


Svar #8
21. marts 2010 af j0wdet (Slettet)

Hvorfor filen har jeg ikke hørt om den ligning før? Den står ikke lige i min kemi bog så det er derfor jeg undrer mig lidt, kan du evt forklare hvordan du er kommet frem til det eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. marts 2010 af mathon

                             p·V = n·R·T

                             p·V = (m/M)·R·T

                             p·V = m·(R·T)/M

                             p = (m/V)·(R·T)/M

                             p = d·(R·T)/M

                             d = (p·M)/(R·T)


Svar #10
21. marts 2010 af j0wdet (Slettet)

Okey, som sagt det står ikke i min bog, men nu bruger jeg den formel og så må vi se hvad han siger - alt andet lige er det en smart måde at finde det på i hvert fald :)


Skriv et svar til: Hjælp med at beregne "dannede" mængde og volume i KEMI C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.