Matematik

Koordinatsæt til Q i planen, som har mindst afstand til P

19. marts 2010 af rizen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heej

Min opgave lyder: Bestem koordinatsættet til det punkt Q i planen, der har mindst afstand til punktet P.

Planens ligning: 4x+y-2z =0               Punktet P(1,2,2)

Jeg er i tvivl om det, jeg har gjort, er rigtigt, så jeg vil sætte pris på. hvis der er nogen, som vil kigge på det?

Først fandt jeg den mindste afstand mellem planen og punktet P:

dist(|ax+by+cz+d|/kvadratrod(a^2+b^2+c^2)

dist(|4*1+2*1-2*2|/(kvadratrod(16+1+4)) = 4/kvadratrod(21)

Længden af planens normalvektor er:

kvadratrod(4^2+1^2+(-2)^2) = kvadratrod(21)

Så findes den faktor, som normalvektorens længde skal ganges med for at få den mindste afstand mellem planen og punktet:

solve(4/21 = kvadratrod(21)/x,x)       x=21/4

Q findes ved at trække faktoren fra punktet P

Q(1-21/4;2-21/4;2-21/4) = (-17/4;-13/4;-13/4)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det sidste er ikke helt rigtigt.

Din beskrivelse af, hvordan du finder vektoren QP er korrekt. Du skal så bare gøre det korrekt:

QP = 21/4 (4; 1; -2) = (21; 21/4; -21/2).

Koordinaterne til Q er lig med stedvektoren OQ til q :

OQ = OP - QP = (1; 2; 2) - (21; 21/4; -21/2) = (-20; -13/4; 25/2)


Svar #2
19. marts 2010 af rizen (Slettet)

Tusind tak :)


Skriv et svar til: Koordinatsæt til Q i planen, som har mindst afstand til P

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.